Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) on päästellyt viime aikoina höyryjä poikkeuksellisen julkisesti. Vapaavuori hermostui tyystin keskustatunnelin selvityshankkeen vastatuuleen ja apulaispormestareihinsa.

”Myönnän suoraan, että kävelykeskustan laajenemisen ja keskustatunnelin kaatuminen harmittaa vietävästi. Ne molemmat harmittavat. Ja erityisesti harmittaa se tapa, jolla tämä tapahtui”, Vapaavuori kirjoitti jo viime viikon perjantaina blogissaan.

”Olen tästä äärimmäisen pettynyt.”

Hän julkaisi blogissaan avoimen kirjeen ”helsinkiläisille ydinkeskustamme kehityksestä ja vähän kaupungin johtamisestakin”. Tunnelihanke oli tuolloin kaatunut – hyvin todennäköisesti – sdp:n valtuustoryhmän päätettyä vastustaa sitä. Valtuuston kolmanneksi suurimman ryhmän lisäksi myös toiseksi suurin ryhmä vihreät vastustaa tunnelia. Kokoomus haluaisi keskustatunnelin, tai ”maanalaisen kokoojakadun” kuten Vapaavuori ilmaisee.

Vapaavuori syytti apulaispormestareidensa edustamia puolueita hankkeen keskeyttämisestä ”ilman kunnon tietopohjaa”.

”Tätä ei voi pitää modernina, ei vastuullisena eikä älykkäänä”, Vapaavuori kirjoitti.

”Olin itse matkan varrella useammankin kerran sanonut, että en ole ripustautunut tunnelihankkeeseen, mutta sen huolellinen selvittäminen on välttämätöntä. Vihreät ja heidän kaksi vasemmistolaista apupuoluettaan halusivat tällä kertaa toisin.”

Vapaavuoren mukaan keskeyttämispäätös tapahtuu ”muodollisesti demokraattisella enemmistöllä, mutta demokratian pelisääntöjä ja kaupunkistrategiassa yhteisesti sovittuja linjauksia halveksuen”. Tunneli- ja kävelykeskustaa koskeva selvityshanke löytyy puolueiden yhdessä linjaamasta Helsingin strategiasta ja Vapaavuori kokee tulleensa yllätetyksi.

Sdp:läinen apulaispormestari Nasima Razmyar oli täysin eri mieltä Helsingin Sanomien haastattelussa. Razmyarin mukaan sdp pitää tunnelia liian kalliina ja Vapaavuoren antamaa arviota tunnelin kustannushaarukasta vähättelevänä.

”Minusta hän [Vapaavuori] voisi arvostaa sitä rehellisyyttä, ettei kannattanut jatkaa asian selvittämistä, kun sillä ei ollut jatkomahdollisuuksia meidän ryhmämme näkökulmasta. Turhaa poliittista näytelmää ei kannattanut jatkaa”, Razmyar sanoi HS:lle.

Myös vihreä apulaispormestari Anni Sinnemäki, joka vastaa kaupunkiympäristöstä, vastasi Helsingin Sanomissa. Hän toivoi Helsingin johdon pääsevän tunnelista yli ja jatkavan totuttua hyvää yhteistyötä.

”Tunneliahan oli nyt suunniteltu kaksi vuotta. Eikä kyseessä ollut suinkaan ensimmäinen kerta”, Sinnemäki totesi Vapaavuoren väitteisiin.

Vapaavuori puolestaan vastasi Sinnemäelle Twitter-tilillään.

”On muiden ihmisten kunnioituksen puutetta ja laadukkaan demokratiaprosessin halveksumista, jos ottaa itselleen oikeuden päättää koska strategiassa mainittua selvitystä on tehty riittävästi. Tarvitsemme hyvää hallintoa. Siis hyvää hallintoa!”, hän kuittasi.

Vapaavuori jakoi myös kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Daniel Sazonovin tviitin. Sazonovin mukaan oli sdp:n Razmyarilta ”röyhkeyden huippu kutsua turhaksi poliittiseksi näytelmäksi valtuuston hyväksymän kaupunkistraregian kirjausta, jonka kaupungin johtoryhmä (jossa hän on muuten itsekin edustettuna) on määritellyt strategian kärkihankkeeksi”.

Vapaavuori vetosi myös pääministeri Antti Rinteeseen (sd).

”Hyvä pääministeri Antti Rinne, olen ymmärtänyt, että hallitus kaipaa maahan investointeja ja työtä. Minulla olisi täällä miljardiluokan hanke (ehkä vähän alle). Voisiko siihen saada hallitukselta tukea? Rahaa en tarvitse mutta henkinen tuki olisi kiva”, hän kirjoitti Twitterissä.

Razmyar jatkoi väittelyä Twitterissä.

”Vielä kerran: poliittisella ryhmällä on oikeus päättää linjastaan ilman ulkopuolista ohjeistusta. Demokraattista päätöksentekoa ei pidä halveksua. On turha haaskata enää rahaa hankkeeseen, jolla ei ole menestymisen edellytyksiä. Se vasta olisi huonoa hallintoa”, hän totesi.

Eikä kiistely päättynyt tähänkään, vaan jatkui Helsingin Sanomissa vielä keskiviikkona.

”En ole vihainen vaan olen suorastaan raivostunut. On täysin kestämätöntä, että on apulaispormestareita, jotka kokevat, että heidän ei tarvitse noudattaa yhteisiä pelisääntöjä”, Vapaavuori ryöpyttää lehden haastattelussa.

Razmyar puolestaan toteaa, että pormestareiden näkemyserot tulevat varmasti esiin jatkossakin. Yhteistyötä voidaan Vapaavuorenkin mukaan jatkaa, vaikka keskustelu tunneliasiasta jatkuu.

LUE LISÄÄ: