Uusimman arvion mukaan Nokian ja Microsoftin yhteistyön seurauksena pahimmillaan 5000 suomalaista saa potkut.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne arvioi, että Suomesta lähtee Nokian leikkausten takia uuden teknlogian alalta pahimmillaan jopa viitisentuhatta työpaikkaa.

– Alihankkijat, Nokia itse ja välillisesti myös veronmaksajat maksavat nyt hinnan yhtiön edellisen johdon tekemistä virheratkaisuista, Rinne sanoo.

– Tässä tilanteessa Nokian on toimittava vastuullisesti ja maksettava korvauksia työnsä menettäville kuten se maksoi sulkiessaan Saksan Bochumin-tuotantolaitoksen.

– Tuolloin lähtijät saivat kukin noin 100 000 euron korvauksen. Yhteiskunta on tukenut Nokiaa, joten yhtiön on nyt hyvä osoittaa oma vastuunsa, Rinne vaatii.

Myös Toimihenkilöliitto ERTO on huolissaan Nokian ilmoittaman strategiamuutosten vaikutuksista Suomen ICT-sektorille.

- Suomella ei ole varaa tuhansiin ICT-alan työttömiin, toteavat ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen ja Tietoalan toimihenkilöiden puheenjohtaja Jouko Malinen.

- Syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole. Aktiivisella koulutuksella ja suunnittelulla voidaan luoda Suomeen uutta globaalisti kilpailukykyistä ICT-alan osaamista. Lopulta voi osoittautua, että Nokian päätös saa aikaiseksi positiivista luovaa tuhoa ja luo uutta kilpailukykyistä ohjelmistoalan liiketoimintaa Suomeen, uskoo kuitenkin Aaltonen.