Nordean hallitus on tänään hyväksynyt konsernin tuloksen vuoden 2019 kolmannelta neljännekseltä.

Nordea on laatinut uuden liiketoimintasuunnitelman, joka sisältää uudet taloudelliset tavoitteet, kunkin liiketoiminta-alueen päivitetyn liiketoimintasuunnitelman sekä lisäpanostukset konsernin yhteiseen IT-alustaan.

Pankki tähtää 1,50–2,00 prosentin pääomapuskuriin 1. tammikuuta 2020 lähtien.

Aiempi tavoite oli, että viranomaisten vähimmäisvaatimus ylittyy 1,20-1,40 prosenttiyksikön pääomapuskurilla.

Selvyyttä saatiin myös kauan odotettuun osinkopolitiikkaan. Vuodelta 2019 maksettava osinko on 0,40 euroa osakkeelta. Edelliseltä vuodelta maksettava osinko oli 0,69 euroa osakkeelta.

Tavoitteena on, että osinkoa maksetaan 60–70 prosenttia tuloksesta vuodesta 2020 eteenpäin. Nordea arvioi jatkuvasti mahdollisuuksia käyttää osakkeiden takaisinostoja keinona jakaa ylimääräistä pääomaa osakkeenomistajille.

Aiemmin Nordea kertoi tavoitteeksi kasvattaa osakekohtaista osinkoa vuosittain. LUE MYÖS:

Nordea pyrkii vuoden 2022 taloudellisessa tavoitteessaan yli 10 prosentin oman pääoman tuottoon ja 50 prosentin kulu/tuotto-suhteeseen.

Vuoden toisella neljänneksellä Nordean vertailukelpoinen oman pääoman tuotto oli 8,5 prosenttia. Vertailukelpoinen kulu-tuotto -suhde oli 56 prosenttia.

Päätös leikata ensi vuoden osinkoa oli odotettu, mutta tavoiteltavasta 0,40 euron osakekohtaisesta osingosta on tulossa ennustettua pienempi. Analyytikoiden ennuste Nordean ensi vuoden osingosta on ollut 0,49 euroa osakkeelta.

Osinkosuhdetta korostavaa uutta osinkopolitiikkaa voi myös pitää yllätyksenä, sillä Nordean odotettiin tähtäävän osingon kasvattamiseen ensi vuoden osingon leikkauksen jälkeen.

Nordea teki 421 miljoonaa euroa liiketappiota kolmannella vuosineljänneksellä. Siihen sisältyy 1,3 miljardia euroa kertaluonteisia eriä, joista suurin oli 735 miljoonan euron arvonalentuminen tietotekniikkaan liittyvistä aineettomista eristä.

Nordean oikaistu liiketulos pieneni kolme prosenttia vertailukaudesta 823 miljoonaan euroon. Oikaistu liiketulos ei sisällä kertaluonteiseksi kuvattuja eriä.

OP:n pääanalyytikko Antti Saari ennakoi Nordean osakkeen hinnan laskevan selvästi tänään torstaina Helsingin pörssissä.

"Sijoittajat tulevat hakkaamaan osaketta kovalla kädellä”, Antti Saari sanoo.

Hänen mukaansa Nordean esittelemät uudet taloudelliset tavoitteet ja osinkopolitiikka olivat selviä pettymyksiä.

”Nordea ei uskalla enää edes luvata, että ensi vuoden jälkeen osinko palaisi nousevaksi."

Nordean tavoitteena on nostaa oman pääoman tuotto takaisin yli kymmeneen prosenttiin ja saada kulu-tuottosuhde laskettua 50 prosenttiin. Antti Saari pitää tavoitteita ”kunniahimottomina”.

”Vielä muutama vuosi sitten tavoitetasojen mukaiset tulokset olisivat olleet itsestäänselvyyksiä Nordealle. Nordea ikään kuin hyväksyy nyt, että se ei pelaa enää samassa sarjassa kilpailijoidensa kanssa. Niillä tavoitetaso on kunnianhimoisempi.”