Italia ja Ranska ovat ajautuneet sanasotaan maahanmuutosta Italian pysäytettyä viikonloppuna SOS Méditerranée –järjestön Aquarius-laivan kansainvälisille vesille.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron syytti Italian hallitusta kyynisyydestä ja vastuuttomuudesta. Lisäksi hänen johtamansa En Marche –puolue kuvaili tiedottajansa suulla Italian uutta maahanmuuttopolitiikkaa kuvottavaksi.

Italialaispoliitikot ovat vastanneet samalla mitalla.

–Jos Ranska avaa satamansa, lähetämme muutamia (maahanmuuttajia) Ranskaan, Viiden tähden liikettä edustava varapääministeri Luigi Di Maio sanoi muun muassa Corriere della Seran mukaan.

Italia ja Ranska ovat kiistelleet maahanmuutosta jo pitkään omalla rajallaan. Äärioikeistolaisen Legan europarlamentaarikko Mara Bizzotto syyttikin Ranskaa kovin sanoin tiistaina.

–He tekevät kielteisiä päätöksiä päivittäin. Maaliskuussa Ranska pysäytti rajalle nuoren raskaana olevan ja sairaan maahanmuuttajan, joka kuoli muutama päivä myöhemmin. Minusta on erittäin selvää, että he ovat epähumaaneja, ei Italia, hän totesi Corrieren mukaan.

Euroopan parlamentin puhemies, italialaista Forza Italia –puoluetta edustava Antonio Tajani korosti kaikkien EU-maiden yhteistä vastuuta.

–Maahanmuuttoon liittyvät ongelmat uhkaavat johtaa riitoihin, jotka aiheuttavat valtavia vahinkoja kaikille EU-maille, hän sanoi Il Giornale –lehden mukaan.

Tajani korostaa, että asiaan on löydettävä ratkaisu pian.

–Jos emme ala valmistautua tulevaisuuteen, meillä on pian ei tuhansia, vaan miljoonia ihmisiä, jotka siirtyvät Afrikasta pohjoiseen, hän varoitti.

Espanja ilmoitti maanantaina ottavansa Aquarius-laivan vastaan Valenciassa, jonne laiva on nyt matkalla. Italian maahanmuuttovastaisena tunnettu sisäministeri, äärioikeistolaisen Legan johtaja Matteo Salvini ilmoitti saman tien, että kyseessä on voitto uuden hallituksen ajamalle kovalle maahanmuuttopolitiikalle.

Lue myös: Espanja vastaanottaa Italian pysäyttämän pakolaislaivan: ”Velvollisuutemme on auttaa humanitaarisen katastrofin estämisessä”

Euroopan komissio esitti tiistaina muuttoliike- ja rajaturvallisuustoimien määrärahojen lisäämistä 34,9 miljardiin euroon EU:n seuraavassa pitkän aikavälin talousarviossa 2021–2027. Määrä on lähes kolminkertainen nykyisen rahoituskauden määrärahoihin, jotka ovat 13 miljardia euroa.

Komission ehdotuksella pyritään vastaamaan kasvaviin muuttoliike- ja turvallisuushaasteisiin lisäämällä eri rahoituslähteiden joustavuutta, jotta voidaan puuttua myös yllättäviin tapahtumiin.

Ulkorajavalvonnan tehostamiseksi komissio esittää uuden kattavan rajaturvallisuusrahaston perustamista ja Euroopan raja- ja merivartioviraston resurssien vahvistamista luomalla noin 10 000 rajavartijan muodostama pysyvä rajavartiosto.

Komission mukaan uusi rahasto on suunniteltu joustavaksi, jotta EU-maille voidaan tarvittaessa antaa hätärahoitusta ja osoittaa varoja myös uusiin ja kriittisiin kohteisiin.

Muuttoliikeen hallinnan rahoitukseen komission esittää 51 prosentin lisäystä, jolla määrärahat nousisivat 10,4 miljardiin euroon. Rahoitus kanavoitaisiin uudistetun turvapaikkaviraston kautta.