Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta keskeyttää talousasiantuntijoiden kuulemiset sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä eli julkisen talouden suunnitelmasta (JTS). Valiokunta ei siten anna myöskään lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä.

Valiokunta äänesti asiasta keskiviikkona hallituspuolueiden kansanedustajien tuella. Oppositiopuolueet esittivät, että kuulemista olisi pitänyt jatkaa lausunnon antamiseksi valtiovarainvaliokunnalle.

Valiokunnan oppositiojäsenet Anneli Kiljunen (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Krista Kiuru (sd.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Arja Juvonen (ps.) ja Veronica Rehn-Kivi (r.) arvostelevat päätöstä rajusti. He muistuttavat, että JTS on keskeinen työkalu valtiontalouden suunnittelussa ja se asettaa myös raamit sote-uudistuksen toteuttamiselle ja palvelujen toteuttamiselle.

–Nykyinen JTS on täysin riittämätön sote-uudistuksen näkökulmasta. Ilman muutoskustannuksia maakuntien alijäämä on valtiovarainministeriön ennusteen ja muiden asiantuntijoiden mukaan vähintään 1 miljardi euroa vuonna 2020. Hallituksen kehysriihen päätökset ja julkisen talouden suunnitelma eivät huomioi lisärahoituksen tarvetta. Tästä huolimatta hallituspuolueet eivät olleet halukkaita käsittelemään JTS:aa, vaikka oleellinen osa soten rahoituksesta puuttuu, opposition edustajat sanovat lausunnossaan.

Oppositioedustajien mukaan on ennenkuulumatonta, että valiokunta jättää asian kokonaan käsittelemättä.

–Tämä on ensimmäinen kerta historiassa, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta jättää lausumatta JTS:aan. Sote-kiireiden vuoksi valiokunta ei voi sivuuttaa JTS-käsittelyä. Perustuslakivaliokunta edellytti heinäkuussa 2017 antamassaan mietinnössä, että sote-uudistuksen käsittelylle annetaan eduskunnassa riittävästi aikaa, sillä kyse on ihmisten perusoikeuksien kannalta olennaisista palveluista. Uhattuna on paitsi soten rahoitus, myös parlamentaarisen toiminnan periaatteet, he sanovat.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa oppositiota edustavat ryhmävastaavat tulevat vetoamaan puhemiesneuvostoon, jotta se kävisi pelisääntökeskustelun siitä, miten eduskunnassa ja valiokunnissa käsitellään tärkeät aiheet, kuten JTS.

Outi Alanko-Kahiluodon mukaan hallituspuolueiden toiminta eduskunnassa on yhä huolestuttavampaa.

–Hallitus osoittaa toiminnallaan, ettei se arvosta asiantuntijoita, eduskunnan työtä eikä demokratiaa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnalta vietiin näin mahdollisuus kertoa, sisältääkö valtion julkisen talouden suunnitelma sote-uudistuksen tarvitsemat muutoskustannukset ja kuinka paljon budjetista on soten nimissä jo nyt leikattu, hän kommentoi puolueensa Twitter-tilillä.

Hän korostaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on asiantuntijavaliokunta, jonka olisi pitänyt kuulla asiantuntijoita ja kertoa olennaisen sote-rahoituksen puuttuvan valtion budjetista.

–On täysin selvä, että sosiaali- ja terveysuudistuksessa on kyse ihmisten perusoikeuksien kannalta elintärkeistä palveluista. Siksi on pöyristyttävää, että hallitus on valmis jättämään soten rahoituksen täysin tyhjän päälle, Alanko-Kahiluoto sanoo.

–Hallituksen härski sulle-mulle-politiikka runnoo alleen kaikki demokratian perusperiaatteet. Tärkein niistä on se, että eduskunnan on käsiteltävä sille annetut lakiesitykset huolellisesti ja asianmukaisesti. Tämä on ennennäkemätöntä ja törkeää, hän jatkaa.

Alanko-Kahiluodon mukaan puhemiesneuvostolla on nyt tilaisuus näyttää, onko se arvovallallaan valmis puolustamaan eduskunnan mahdollisuutta tehdä työnsä asianmukaisesti.

Aino-Kaisa Pekonen puolestaan huomauttaa, että hallituksen ”tolkuton” sote-aikataulu on yhä laajempi uhka demokratialle.

–Tavallisiin ihmisiin kohdistuvat kipeimmät leikkaukset ovat juuri sote-sektorilla, mutta hallituksen tahtotila on ettei substanssivaliokunta lausu sanaakaan julkisen talouden suunnitelmasta, hän tviittaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vastasi oppositiolle, että sotea yritetty eri kokoonpanoilla jo yli 10 vuotta.

–Ja jälleen löytyy porukkaa, joka on taas siirtämässä päätökset hamaan tulevaisuuteen. Se ei käy, hän sanoi.

Lue tarkemmin: Keskustasta heti kuitti oppositiolle: ”Se ei käy”

Hallituksen tavoitteena on saada sote-lait äänestykseen ja läpi eduskunnassa jo ennen päähallituspuolueiden puoluekokouksia, jotka pidetään 8.-10. kesäkuuta.

Lue myös:

”Vielä ei ole myöhäistä kääntää Suomen suuntaa” – Pk-seudulta sote-vastalause

Sote-asiantuntija aikatauluongelmasta: ”Erityisesti kokoomukselle pelottava vaihtoehto”

Hallitukselta vahva sote-kannanotto: ”On vastuutonta esittää jatkamista nykyisellä mallilla”

Valtiotieteilijä ryöpyttää: ”Jokin korkeampi taho varjelkoon meitä tämän hallituksen luovilta ratkaisuilta”

Politiikan tutkija: Uskaltaako kokoomus oikeasti mennä tällaisella sote-mallilla eduskuntavaaleihin?”

Koko oppositio raivostui hallitukselle – Hallituksen vastaus: ”Propagandaa