Euroopan tila huolestuttaa saksalaisia. Mielipidetiedustelujen mukaan 60 prosenttia saksalaisista pelkää, että eurovaluutta kaatuu, kertoi toimittaja Pertti Rönkkö tänään Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Rönkkö otti esille saksalaisen Fokus-lehden päätoimittajan Wolfram Weinerin kirjoituksen, jossa esitetään raju vertaus. Weinerin mielestä Euroopan vakaussopimuksessa on todellisuudessa kyse Pohjois-Euroopan ryöstämisestä ja riistosta. Weiner vertaa tilannetta vuoden 1919 Versailles’n rauhansopimukseen, jossa Saksaa nöyryytettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

- Ranskassa nauretaan, että vakaussopimus on kuin Versailles, vain ilman sotaa: Saksa maksaa, hän kirjoittaa.

Weiner huomauttaa, että suomalaiset ovat tuoneet julki tyytymättömyytensä nykytilanteeseen äänestämällä perussuomalaisia eduskuntavaaleissa. Weinerin mukaan ”peruseurooppalainen” voi nähdä vakauspaketin karhunpalveluksena eurooppalaiselle idealle.

Financial Times Deutschland puolestaan kirjoittaa, että sijoittajat ovat jo alkaneet pelätä pahinta skenaariota: Espanjan kaatumista Euroopan pelastettavaksi. Toimittaja Jyrki Palo Espanjasta kertoi tänään Ykkösaamussa, että Espanjassa pidetään kriisin leviämistä hyvin todennäköisenä.

EU:n talouskomissaari Olli Rehn sanoi eilen, että Portugalin tukeminen on mahdollista vain Suomen tuella. Portugali-tuki voidaan hyväksyä vain, jos Suomi sen hyväksyy muiden mukana, yksimielisesti, totesi myös Uuden Suomen haastattelema asiantuntija eilen.