Hallitus päätti tänään, että suomalaiset voivat matkustaa Baltian maihin ilman rajatarkastuksia ja karanteenia ensi maanantaista alkaen. Matkailu- ja ravintola-alaa edustava MaRa vaatii, että tämän vuoksi kaikki ravintoloiden ja kokoontumisten rajoitukset on purettava heti.

”Hallituksen tulee huolehtia Suomessa toimivien matkailu- ja ravintola-alan yritysten kilpailukyvystä ja työntekijöiden pääsemisestä kortistosta takaisin töihin. Jotta kotimaisella toimialalla on mahdollista kilpailla suomalaisista asiakkaista Baltian maiden kanssa, ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikarajoitukset, ravintoloiden enimmäisasiakasmäärärajoitus, buffet-pöytien kielto ja kokoontumisrajoitukset tulee purkaa heti”, MaRa vaatii tiedotteessa.

”Matkustusrajoitusten purkautuessa osa suomalaisista lähtee viettämään lomaansa ja tekemään alkoholin hamstrausmatkoja Baltian maihin. Tähän kannustaa muun muassa oluen alkoholijuomavero, joka on Suomessa lähes kolminkertainen Viroon verrattuna. Suomalaisilla matkailu- ja ravintola-alan yrityksillä ei ole mitään mahdollisuutta kilpailla hinnalla Baltian maissa toimivien yritysten kanssa. Jos kotimaan matka vaihtuu Baltian matkaan, Suomi menettää samalla verotuloja ja työpaikkoja”, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

”Hallituksen tulee purkaa heti ravintolatoiminnan rajoitukset, jotta voimme tarjota suomalaisille asiakkaille heidän haluamiaan palveluja, kutsua lisää työntekijöitä töihin ja tuottaa verotuloja valtiolle ja kunnille. On moraalisesti kestämätön tilanne, jos matkustus Baltian maihin avataan, mutta samalla rajoitetaan kotimaisen elinkeinon toimintaedellytyksiä”, Lappi jatkaa.