Helsingin katuväkivaltailmiötä tutkivan ylikomisario Tuomo Lotan mukaan poliisilla ei ole näyttöä väkivaltaisuuksien väitetystä rasistisesta, kantaväestöön vihamielisesti kohdistuvasta motiivista.

– Meillä ei ole tiedossa tällaista asetelmaa, Lotta sanoo Uudelle Suomelle.

Väite esiintyy verkossa leviävässä viestissä, jossa kerrotaan 13–18-vuotiaiden nuorten pääkaupunkiseudulla harjoittamasta väkivallasta. Poliisin monikansalliseksi kuvailema, noin 50-henkinen nuorisoporukka on pahoinpidellyt ja ryöstänyt ikätovereitaan eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Julkisuuteen vuotaneen Helsingin sosiaalitoimen sisäisen viestin mukaan väkivalta kohdistuisi ”suomalaista syntyperää oleviin lapsiin/nuoriin/nuoriin aikuisiin”.

Lotta vahvistaa Uudelle Suomelle, että viesti on aito. Sen on Lotan käsityksen mukaan lähettänyt yksittäinen sosiaalitoimen työntekijä sisäiseen tarkoitukseen.

– Se on yksittäisen sossun näkökanta asiaan. En tiedä, mistä se [väite] tulee, Lotta sanoo.

Ylikomisario Lotta sanoo, että ”uhreja on suomalaisia [kantaväestöä], mutta ei kaikki”. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että uhrit ovat valikoituneet sattumanvaraisesti. Myös pahoinpitelyjä tehneessä jengissä on mukana kantasuomalaisia, mutta enemmistö jengin jäsenistä on maahanmuuttajataustaisia. Tarkkoja osuuksia jäsenistössä tai uhrien joukossa Lotta ei kommentoi.

Väitettä pahoinpitelyjen motiivista levittää muun muassa kansanedustaja ja poliisi Tom Packalén (ps.) Puheenvuoron blogissaan. Packalén väittää, että ”osa väkivaltajengin maahanmuuttajataustaisista nuorista on kertonut suoraan, että heidän tekojensa motiivit ovat rasistisia ja että he haluavat vahingoittaa kantasuomalaisia”.

Onko tällaisesta löytynyt viitteitä kiinniotettujen nuorten kuulusteluissa tai muussa poliisin esitutkinnassa, Tuomo Lotta?

–Ei, Lotta vastaa.

Poliisin esitutkinta on vielä kesken. Vangittuna on Lotan mukaan tällä hetkellä kolme nuorta ja kiinniotettuina on käynyt jopa 20 henkeä. Poliisin mukaan väkivallan pahin ryöppy on todennäköisesti hallinnassa, mutta yksi pahoinpitely ryhmän toimesta tapahtui vielä viime viikonloppuna.

– Iso osa näistä saadaan selvitettyä, Lotta sanoo.

– Tekijät ovat tiedossa.

Vyyhdin syytteet tulevat koskemaan ainakin varkauksia, ryöstöjä ja pahoinpitelyjä. Useita ryhmän uhreja on joutunut sairaalahoitoon.

Katujengiä epäillään kaikkiaan noin 70 pahoinpitelystä, joista osa on vakavia. Pahimmillaan pahoinpitelyissä on käytetty jopa teräaseita.

Pahoinpitelyjä on ilmiöstä ensimmäisenä kertoneen MTV:n mukaan suunniteltu sosiaalisessa mediassa ryhmän parin 15-16-vuotiaan johtajan voimin. Niihin saattaa liittyä myös maailmalla paheksuntaa aiheuttanut pelintapainen pisteytysjärjestelmä.

Kansanedustaja Packalén syyttää blogissaan ilmiöstä maahanmuuttopolitiikan epäonnistumista. Hän kirjoittaa, että siirtyi Helsingin poliisivoimista politiikkaan osin juuri "maahanmuuttajataustaisten nuorten jengiytymisen", jengien väkivallan ja "aiheen sensuroinnin aiheuttaman turhauman" vuoksi.

Helsingin poliisin ja helsinkiläisten sosiaalityöntekijöiden lausuntojen mukaan jengin toiminnan taustalla on monenlaisia sosiaalisia ongelmia ja syrjäytymistä.