Suomella selvästi on toimiva hallitus, mutta onko Suomi enää oikeuvaltio? Näin kommentoi Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuro oikeuskansleri Jaakko Jonkan haastattelua sunnuntain Helsingin Sanomissa. Oikeuskanslerin mukaan Sipilän hallitus on antanut eduskunnalle poikkeuksellisen paljon lakiesityksiä, joissa on ollut perustuslaillisia ongelmia. Jonkka kertoo tehneensä kaikkensa korjatakseen hallituksen ongelmallisia lakiesityksiä, mutta hänen kantansa on ”tylysti sivuutettu”.

-Suomella selvästi on toimiva hallitus, mutta onko Suomi enää oikeusvaltio. Onko meillä toimivaa perustuslakia, Lavapuro tviittaa.

Samaan asiaan ottaan Puheenvuoron blogissaan kantaa johtamisen konsultti Pasi Sillanpää, jonka mukaan Suomessa muutoksia ajetaan politiikassa tällä hetkellä läpi sillä ajatuksella, että sillä ei ole niin paljon väliä, jos jotkut kärsivät, kun vain suurin osa hyötyy.

–Politiikassamme näyttäytyy tällä hetkellä vahvimman valta, Sillanpää kommentoi uutista.

–Onneksi meillä kotimainen kuohunta on pysynyt aisoissa. Ehkä politiikan tekijät ovat laskeneet sen varaan, että rauhallisessa maassa ei tapahdu niin suurta kuohuntaa kuin muualla, hän jatkaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Esa Iivonen puolestaan kommentoi oikeuskanslerin haastattelua toteamalla, että lainvalmistelussa on otettu vaarallisia askelia pois oikeusvaltiosta.

–Ollaan vaarallisella tiellä, kun lainvalmistelussa pyyhitään pöytää perustuslailla. Oikeusvaltiossa perustuslakia ja perustuslaissa turvattuja perusoikeuksia kunnioitetaan, hän kirjoittaa Twitterissä.