Hallituksen eiliset kehysriihipäätökset ovat saaneet aikaan erilaisia kannanottoja siitä, kuka maksaa kehsyriihipäätösten laskun.

Suomen sosiaali ja terveys ry:n eli Sosten mukaan hallituksen kehysriihipäätökset iskevät ikävällä tavalla erityisesti työttömiin lapsiperheisiin.

-Työtöntä lapsiperhettä kuritetaan kolmea kautta: lapsilisiä leikataan, työttömyysturvaa leikataan, asumistuki ei nouse kustannusten tahdissa. Näin ei rakenneta kestävää kasvua ja hyvinvointia, Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas kommentoi.

Hänen mukaansa esitetty budjettikehys kääntää hyvän suunnan ja leikkaa sosiaaliturvaa huolestuttavalla tavalla: lapsilisiä esitetään leikattavan kaikilta yli 8 prosenttia eli 110 mijoonaa euroa, työttömyysturvaa leikataan 50 mijoonaa ja sosiaaliturvaindeksit jäädytetään kolmen neljänneksen osalta.

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava puolestaan arvioi omassa kannanotossaaan, että hallituksen kehysriihipäätösten laskun maksaa koulutettu keskiluokka.

Akavan mukaan ansiotuloveron kiristäminen, solidaarisuusveron laajentaminen, ylimpien työttömyyskorvausten alentaminen, työmatkavähennysoikeuden kiristäminen, asuntolainojen korkovähennyksen heikennys ja lapsilisien leikkaus käyvät kaikki koulutettujen keskiluokkaisten kukkarolle.

– Verotus leikkaa useimpien koulutettujen palkansaajien tuloja liikaa jo nykyään. Kaikki uudet kiristykset kohdistuvat kipeimmin uusien työpaikkojen luomisessa avainasemassa oleviin ammattilaisiin. He ovat kaukana optiomiljonääreistä ja ansaitsevat palkkansa kovalla työllä. Heidän kurittamisensa ei ole Suomen kansantalouden eikä pienituloistenkaan etu, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n mielestä ”hallitus kyykyttää työttömiä” kajoamalla ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

– Ei ole oikein, että työpaikkansa menettäneet joutuvat kantamaan taakkaa valtiontalouden sopeutuksesta, sanoo SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen tiedotteessa.

Lue täältä, miten ekonomisti kommentoi kehysriihipäätöksiä.