Yhdysvaltain senaatin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, senaattori John McCain on lytännyt Venäjän toimintatapaa Syyriassa.

McCain vertasi Münchenin turvallisuuskonferenssissa Venäjän Syyria-operaatiota maan toimiin Ukrainassa, uutiskanava CNN ja Financial Times kertovat.

Venäjän ilmaiskut Syyriassa ovat kääntäneet konfliktin suuntaa ja antaneet etulyöntiaseman Bashar al-Assadin hallinnolle. Eri puolilla on viime päivinä kritisoitu sitä, että Venäjän toimien johdosta Assadin hallinnon joukot ovat valtaamassa Aleppon kaupunkia takaisin kapinallisilta, mikä puolestaan on saanut Aleppon siviilit pakenemaan.

Syyrian tulitauosta sovittiin viime viikolla ja sen on tarkoitus astua voimaan perjantaina.

– Tämä on sotilaallisen aggression palvelukseen valjastettua diplomatiaa, ja se toimii, koska annamme sen tapahtua, McCain jyrähti.

Hänen mukaansa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ajoitus tulitaukoon suostumisessa ei ole sattumaa.

– Olemme nähneet tämän elokuvan ennenkin Ukrainassa, McCain sanoi Financial Timesin mukaan.

Hän kuvaili CNN:n mukaan, että Venäjä pyrkii saamaan merkittävän valta-aseman Lähi-idässä ja käyttää tässä hyväkseen Syyriaa. McCainin mielestä Venäjä pyrkii käyttämään Latakian maakuntaa valta-asemansa keskuksena. McCainin mielestä Latakian maakunta on ”uusi Kaliningrad tai Krim”.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) erityisneuvonantaja Antti Pentikäinen arvioi jo viime kuussa, että Venäjä pyrkii käyttämään turvapaikkakriisiä horjuttaakseen Eurooppaa. Sittemmin nämä arviot ovat lisääntyneet. Nyt saman arvion esitti myös McCain turvallisuuskonferenssissa.