Välttämätön liikenne, kuten työmatkaliikenne, Virosta ja Ruotsista avautuu ensi viikon torstaina. Suomeen saapuneiden työntekijöiden pitää kuitenkin noudattaa hallituksen linjauksen mukaan ”omaehtoista karanteenia” 14 päivän ajan. Omaehtoisen karanteenin aikana on lähtökohtaisesti hyväksyttävää liikkua vain kodin ja työpaikan välillä.

Rakennusliitto kavahtaa ajatusta siitä, että Suomeen tulevat ulkomaalaiset työntekijät voisivat aloittaa työskentelyn välittömästi Suomeen paluun jälkeen. Rakennusliitto kritisoi tiedotteessaan Talonrakennusteollisuus ry:n ohjeistusta, jonka mukaan karanteenissa oltaisiin vain työajan ulkopuolella.

”Tämän ohjeistuksen noudattaminen tarkoittaisi rakennusalalla käytännössä maahantulokaranteenin täydellistä ohittamista ja altistaa yhä useamman rakennusalan työntekijän virukselle”, Rakennusliitto tiedottaa.

”Suomessa työskentelevistä rakennusalan komennusmiehistä valtaosa asuu yhteismajoituksessa. Samassa huoneessa asuu yleensä useita henkilöitä. Räikeimmissä tapauksissa kerrostalokaksioon on asutettu jopa kymmenen työntekijää. ”Karanteeninomainen olosuhde” tarkoittaa käytännössä mahdollisen sairauden leviämistä kaikkiin asujiin ja viruksen leviämistä tehokkaasti myös työpaikalle. Usein kaikki samassa asunnossa asuvat myös työskentelevät samalla työmaalla”, liitto jatkaa.

Rakennusliiton näkemyksen mukaan karanteenimääräyksen toteuttaminen niin, että sillä turvataan rakentajien terveys ja turvallisuus, ei heikennä työvoiman saatavuutta toimialalla.

”Rakennusalalla on tällä hetkellä vähintään 15 000 työtöntä Suomeen veronsa maksavaa ammattilaista”, liitto kertoo.

Rakennusliitto vaatii rakennusalan työntekijöiden suojelemista koronavirukselta.

”Maahan saapuvien siirtotyöntekijät on määrättävä aitoon karanteenin siten, että mahdollisen viruksen leviäminen ehkäistään. Työssä käyminen karanteenin aikana on kiellettävä. Lähetettyjen työntekijöiden asumisolosuhteita on valvottava tehostetusti”, liitto linjaa.

LUE MYÖS: