Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi uskoo, että koko EK:n irtisanomat keskusjärjestösopimukset turvataan kaikille aloille vaikka joukkovoimalla.

–Rakennusteollisuuden sopimusaloilla näitä perattavia sopimuksia on joitakin. Käymme kaikki läpi ja sovimme vastaavan työntekijöiden turvan tuottavat määräykset alakohtaisesti. Niin rakentajien kuin koko työmarkkinakentänkin osalta Rakennusliiton linjan on oltava se, että kelvolliset sopimukset turvataan porukalla, joukkovoimalla, kaikille, Harjuniemi kirjoittaa blogissaan, jonka hän otsikoi ”Työmarkkinasota?”.

Hän tuo esiin työntekijöiden huolen siitä, että keskusjärjestösopimusten lähtiessä neuvottelu on vaikeaa.

–Useissa alakohtaisissa työehtosopimuksissa on sovittu, että noudatetaan vissien työntekijän oikeuksien ja velvollisuuksien osalta keskusjärjestösopimusta. Esimerkiksi lomaoikeudet määrittyvät usein suoraan keskusjärjestösopimuksesta. Eräillä aloilla onkin pelko, että keskusjärjestösopimusten lähtiessä alta pois, käy vastaavien ehtojen neuvottelu alakohtaisiin TES:eihin vaikeaksi, Harjuniemi toteaa.

Myös Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin arvosteli kovin sanoin EK:n päätöstä aiemmin tällä viikolla.

–EK:n päätös romuttaa nyt viimeisetkin ajatukset siitä, että tuleva liittokohtainen neuvottelukierros olisi sopuisa. Jokainen liitto lähtee nyt neuvotteluihin omilla tavoitteillaan, jossa on mukana kaikki irtisanottujen keskusjärjestösopimusten asiat. EK:n jäsenliitot joutuvat nyt neuvottelupöydissä tehdyn päätöksen vastuunkantajiksi, Selin sanoi.

Rakennusliitto ja PAM ovat molemmat SAK:laisia liittoja.

EK kertoi jo aiemmin, että nykyisistä keskusjärjestösopimuksista luovutaan ja jatkossa asioista sopiminen siirtyy liittotasolle.

Lue lisää aiheesta:

Palkansaajajärjestöiltä esitys EK:n pommin jälkeen: Laajat sopimusneuvottelut jo keväällä

PAMin Ann Selin EK:lle: "Päätös romuttaa neuvottelukierroksen sopuisuuden"