Rakennusliikkeet voisivat rakentaa nykyistä enemmän pieniä asuntoja, jos se olisi mahdollista.

Rakennusyhtiöiden mukaan esteettömyysmääräykset estävät nykyistä pienempien asuntojen rakentamisen, vaikka kysyntää voisi löytyä. Myös autopaikka ja keskipinta-alasäädökset rajoittavat pienten asuntojen rakentamista.

– Pieniä asuntoja on tehty koko ajan niin paljon kuin niitä on voitu tehdä. Tosi on, että ne menevät nyt hyvin kaupaksi, Skanskan toimialajohtaja Jukka Hörkkö sanoo Uudelle Suomelle.

Perhekoko kuitenkin pienenee ja etenkin kasvukeskuksissa yhä useampi asuu yksin. Uuden Suomen tavoittamat rakennusliikkeet kertovat reagoineensa siihen mahdollisuuksien mukaan.

– Trendi on ihan selvä, on menty pienempiin asuntoihin. Se näkyy myös asuntojakaumassa, eli tehdään vähemmän suuria perheasuntoja, SRV:n toimitusjohtaja Timo Nieminen sanoo.

YIT toi yhteensä 50 niin sanottua Mini-asuntoa markkinoille keväällä. 26,5-neliöisiä yksiöitä ja 35,5 neliön kaksioita on ennakkomarkkinoinnissa Helsingissä ja Lahdessa.

– Ihan hyvä kysyntä on ollut. Nämä vastaavat siihen tarpeeseen, joka on tunnistettu. On paljon yhden hengen talouksia ja pieniä perheitä, Hankekehityspäällikkö Samuli Joki YIT:ltä sanoo.

Tarkoitus on Joen mukaan rakentaa pieniä asuntoja kaikkiin kasvukeskuksiin. Skanskan Hörkön mukaan pienten asuntojen tuotantoa ei ainakaan vähennetä, mutta sitä on vaikea lisätäkään.

– Siinä tulee rajoitteita, kuten keskipinta-alavaatimuksia ja autopaikkavaatimuksia, jotka estävät tekemästä kovin pieniä asuntoja, vaikka kysyntää olisikin, Hörkkö sanoo.

Jos yhteen taloon rakennetaan monta pientä asuntoa, autopaikkoja pitäisi olla niin paljon, että ne eivät Hörkön mukaan mahdu aina tontille. Helsingissä asuntojen keskipinta-alaa säädellään, minkä vuoksi montaa pientä asuntoa vastaan on rakennettava muutama suuri.

Kylpyhuone suurin huone

Etenkin esteettömyysvaatimukset estävät rakentamasta todella pieniä asuntoja. YIT:n Mini-asunnoistakin pienimmät ovat lähes 27-neliöisiä.

Esimerkiksi kylpyhuoneessa on mahduttava pyörähtämään pyörätuolilla.

– Tulee sellainen tilanne vastaan, että kylpyhuone-wc voi olla suurempi kuin olohuone, SRV:n Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan nykyisillä määräyksillä 25–30 neliötä alkaa olla asunnon ehdoton minimikoko. Niemisen mukaan halutuin tuote onkin ”tehokas kaksio”.

Skanskan Jukka Hörkön mukaan neliöitä pitää olla lähes 40, jotta pohjasta saa nykysäännöillä toimivan.

Hörkön mukaan kovin pienissä asunnoissa kylpyhuone on jo nyt usein pienen asunnon suurin huone.

– On ihan totta, että todella pienille, yhtä huonetta vastaaville asunnoille voisi olla kysyntää, Hörkkö sanoo.

Kaikki Uuden Suomen haastattelemat rakennusliikkeiden edustajat ovat sitä mieltä, että trendi jatkuu, ja pienten asuntojen kysyntä kasvaa.

Hörkön mielestä myös rakennusmääräysten pitäisi joustaa kysynnän mukaan – kaikkien uusien asuntojen ei esimerkiksi välttämättä tarvitsisi olla esteettömiä, jotta myös pienten asuntojen kysyntään voitaisiin vastata.

– Nyt määräykset ajavat siihen, että kaikki asunnot ovat samanlaisia, eikä pystytä tekemään erilaista. Pitäisi keskustella, onko joka asunnossa tarpeen olla samanlaiset määräykset. Pyörätuoli ei kuitenkaan ole vallitseva tilanne, Hörkkö sanoo.

Neliöhinta korkeampi

SRV:n Timo Niemisen mukaan asuntojen pieneneminen liittyy myös ihmisten elämäntavan muutokseen.

– Vietetään enemmän aikaa kodin ulkopuolella, kuten harrastuksissa, kirjastossa ja elokuvissa. Syödään ulkona enemmän ja käytetään enemmän valmisruokaa, Nieminen kuvaa.

YIT:n Samuli Joen mukaan Mini-asuntojen potentiaaliset ostajat sopivat kuvaukseen, sillä he ovat todennäköisesti yksinasumisen valinneita ”citysinkkuja”.

Osa pienistä asunnoista menee sijoitusasunnoiksi, ja niissä asuu vuokralla esimerkiksi opiskelijoita ja työn perässä muuttajia.

– Pienet asunnot myös lisäävät kansantalouden joustavuutta, kun ihmiset pystyvät helpommin muuttamaan työn perässä, Nieminen sanoo.

Pienen asunnon neliöhinta on korkeampi kuin vastaavan suuren asunnon. Absoluuttisesti pieni asunto on kuitenkin suurta edullisempi.

YIT:n Mini-asunnoista pienimmät maksavat Helsingissä 185 000 euroa, Lahdessa 127 000 euroa.

– Neliöhinta on Lahdessa 4 500 ja Helsingissä noin 7 000 euroa, Joki sanoo.

SRV:n Niemisen ja Skanskan Hörkön arviot ovat samansuuntaisia.