Rakentamisen tahti hiipuu tulevina vuosina, mutta sota Ukrainassa ei ole vaikuttanut projektien aloituksiin, toteavat alan asiantuntijat.

”Jo myönnettyjä rahoituksia ei ole laitettu jäihin tai kohteita jäänyt toteutumatta”, sanoo yrityspankin johtaja Anu Vainio Aktiasta.

Hänen mukaansa rakentamisen taustalla olevat megatrendit, kuten kaupungistuminen, eivät ole muuttuneet niin, että uudis- tai korjausrakentamisen tarve yleisesti vähenisi.

Lisäksi vihreä siirtymä lisää investointitarpeita esimerkiksi energiaremonteissa, sanoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Myös rakennusyhtiön YIT:n toimitusjohtaja Markku Moilanen toteaa, ettei sota ole aiheuttanut varausten tai hankkeiden peruutuksia. Rakentamisen ennustetaan silti vähenevän lähivuosina, sillä asuntotuotanto on noussut tällä hetkellä ennätyskorkealle tasolle.

Pitkittyessään sota tulee kuitenkin vaikuttamaan myös kysyntään, Moilanen uskoo. Erityisen paljon se voi vaikuttaa asuntosijoittajiin, jotka ovat viime vuosina joutuneet kohtaamaan myös yhä haastavamman vuokralaismarkkinan, tiukemman sääntelyn sekä nousupaineissa olevat korot.

Kansainvälisten kiinteistösijoittajien osalta on Vainion mukaan edelleen liian aikaista arvioida, miten sijainti Venäjän naapurissa vaikuttaa Suomen houkuttelevuuteen sijoituskohteena.

Rakennusyhtiöt painivat kustannusten kanssa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy jatkossa myös rakentamisen nousevina kustannuksina. Materiaalihinnat lähtivät nousuun jo vuoden 2021 aikana, mutta nousu on kiihtynyt tänä vuonna, sillä Venäjä ja Ukraina ovat tärkeitä puun ja teräksen tuottajia.

”Kriisin jatkuminen tulee vaikuttamaan näiden tuotteiden hintoihin”, Moilanen toteaa.

Moilasen mukaan YIT:n hankkeilla on materiaaleja varastossa vuoden puoliväliin asti. Tämän jälkeen hankintaongelmat voivat kuitenkin johtaa projektien viivästymisiin enimmillään parilla kuukaudella. Vähintään rakennusmateriaalin kustannuksiin tulee selvää nousua.

Rakennuttajalle nousevat kustannukset aiheuttavat riskiä, sillä hankkeet myydään usein etukäteen kiinteillä hinnoilla. Raadin jäsenet arvioivat, että tämän riskin käsittely on korkealla yhtiöiden tehtävälistalla.

”Me haemme asiakkaiden kanssa menetelmiä, joilla jaamme riskiä tai sidomme hintoja indeksiin”, Moilanen kertoo YIT:n toimenpiteistä.

Suurimman uhan alla ovat pienet rakennusliikkeet, jotka voivat olla riippuvaisia yksittäisen hankkeen onnistumisesta. Kustannusriski ja projektien viivästyminen saattavat kaataa koko yrityksen talouden.

”Pahimmillaan voidaan nähdä konkursseja”, Vainio arvioi rakentamisen riskejä.

Katso kaikki Markkinaraati-lähetykset täältä.