Libanonin rajalla sijaitseva Qusairin kaupunki on raunioina viikkoja kestäneen piirityksen jälkeen.Kuva: EPA / All Over Press
Libanonin rajalla sijaitseva Qusairin kaupunki on raunioina viikkoja kestäneen piirityksen jälkeen.Kuva: EPA / All Over Press

Kansainväliset äänenpainot Syyrian hallitusta kohtaan kiristyivät entisestään yöllä, kun Yhdysvallat otti tiukan kannan presidentti Bashar al-Assadin joukkojen toimiin rajakaupunki Qusairissa.

Syyrian hallinnon joukot ilmoittivat eilen vallanneensa Qusairin kaupungin, joka on toiminut oppositiojoukkojen asekuljetusreittinä Libanonista.

Kansainväliset tiedot kertovat Iranin ja Libanonissa toimivan Hizbollah-järjestön joukkojen avustaneen Assadin armeijaa kaupungin valtauksessa.

Al-Jazeera raportoi hallinnon joukkojen hyökänneen toissayönä Qusairiin ja ajaneen oppositiotaistelijat kaupungista. Hieman myöhemmin BBC:n reportteriryhmä vieraili kaupungissa, jota kuvaillaan täysin tuhoutuneeksi.

BBC:n toimittajaryhmä kertoo, ettei yksikään 30 000 asukkaan kaupungin rakennus ollut säästynyt vahingoilta viikkoja kestäneen piirityksen aikana.

Noin 10 000 siviiliä ehti paeta kaupungista, mutta valtaosa asukkaista jäi piirityksessä loukkuun. Qusair on ollut viikkokausia ilman vettä ja sähköä. Yli tuhannen siviilin arvioidaan kuolleen.

Yhdysvaltojen kovasanainen viesti Assadille oli ensimmäinen todellinen reaktio sen jälkeen, kun Ranska ja Britannia ilmoittivat löytäneensä viitteitä kemiallisten aseiden käytöstä Syyrian sisällissodassa.

Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi eilen, että kansainvälisen yhteisön velvollisuus on puuttua sisällissotaan.

Assadin hallinnon tukena ollut Venäjä ei ole toistaiseksi ottanut kantaa Syyrian tilanteeseen. Ulkovaltojen puuttuminen Syyrian sisällissotaan voidaan oikeuttaa vain, jos YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen Venäjä ei vastusta interventiota.