Jalkapallon arvoturnausten ratkaisuotteluita on ratkottu rangaistuspotkukilpailuissa 40 vuoden ajan. Ensimmäisen kerran arvoturnauksessa vedettiin pilkkukisa EM-finaalissa 1976. Silloin Tshekkoslovakia pehmitti Länsi-Saksan ja nappasi EM-kultaa.

Rankkarikisat jakavat mielipiteitä. Toisten mielestä pelaajat joutuvat niissä kohtuuttomien paineiden alle, mutta toisaalta otteluita ei voi jatkaa loputtomiin, eikä kukaan ole keksinyt ratkaisulle parempaakaan systeemiä.

Useat huippupelaajat muistetaan epäonnistuneista rankkareistaan. Brasilialainen Socrates oli 1980-luvun parhaita futaajia, mutta hänet muistetaan parhaiten epäonnistuneesta rankkaristaan 1986 MM-kisojen puolivälierässä Ranskaa vastaan. Samassa rankkarikisassa epäonnistui myös Ranskan Michel Platini, mutta hän sai epäonnistumisensa anteeksi Ranskan mentyä jatkoon.

MM-finaali on kahdesti ratkaistu rankkareilla. Italian Roberto Baggio veti ratkaisevan rankkarin 1994 Los Angelesin Pasadenassa yli ja Brasilia voitti maailmanmestaruuden. Tästä tapauksesta on tehty legendaarinen dokumenttielokuva Final Kick, joka seurasi MM-finaalia katsoneita ihmisiä ja heidän reaktioitaan ympäri maailmaa.

Epäonnistuminen jätti kohtuuttoman synkän varjon Baggion ylle. Hän oli 1990-luvun parhaita pelaajia ja olisi ansainnut tulla muistetuksi peliuransa positiivisista hetkistä.

Italia voitti MM-kultaa rankkareilla 2006. Silloin ratkaisevassa rankkarissa epäonnistui Ranskan David Trezeguet, joka tosin jäi Zinedine Zidanen pääpuskun varjoon. Kymmenen vuoden takaisen finaalin antisankari ei varsinaisesti ollut Trezeguet, vaan Zidane.

Tänä kesänä moni tähtipelaaja on epäonnistunut rankkareissa. Lionel Messi tyri rankkarin Copa American finaalissa Chileä vastaan ja Argentiina jäi jälleen hopealle. Masentunut Messi julisti lopettavansa maajoukkueuransa.

EM-kisoissa Puolan tähtipelaaja Jakub Blaszczykowski mokasi rankkarin puolivälieräottelussa Portugalia vastaan ja Puolan hieno EM-kisataival lässähti. Blaszczykowski pelasi hienon turnauksen, joka ei olisi ansainnut moista päätöstä.

Saksan ja Italian välinen rankkarikisa lauantaina oli molemmille joukkueille melkoinen nitronäytelmä. Huomionarvoista oli tähtipelaajien joukkoepäonnistuminen. Saksan suurista tähdistä Mesut Özil, Thomas Müller ja Bastian Schweinsteiger epäonnistuivat, mutta heidän onnekseen italialaisista tyri peräti neljä vetäjää. Matteo Darmianin epäonnistuminen ratkaisi Saksan voiton.

Supertähtiin korostuu valtavasti odotuksia ja paineet ovat heidän niskoillaan rankkarikisoissa suuremmat. Kun panos on todella kova, näkee rangaistuspotkukilpailussa, ettei poikkeuksellinen lahjakkuuskaan kestä mitä tahansa paineita.