Jalkapallon EM-kisoissa megasuosion keskelle joutunut Islanti sai lähteä kotimatkalle puolivälieräottelun jälkeen. Ranska oli Pariisin Stade de Francella tyly vastustaja. Tauolla Ranska johti 4-0 ja ottelu päättyi ranskalaisten 5-2 –voittoon.

Islannin heikko alku kostautui. Olivier Giroud ja Paul Pogba maalasivat Ranskan 19 minuutilla 2-0 –johtoon. Islanti puolusti tilanteissa amatöörimaisesti ranskalaistähtien taitotasoa yhtään aliarvioimatta.

Ensimmäisen puoliajan lopulla Dimitri Payet ja Antoine Griezmann kasvattivat johtolukemia. Payetin maali oli taidokas ja Griezmann pääsi karkuun islantilaisten puolustukselta, kun takki näytti olevan islantilaisilla tyhjä.

Toisella puoliajalla Islanti palkitsi faninsa kahdella maalilla. Kolbeinn Sigthorsson ja Birkir Bjarnason tekivät Islannille turnauksen osalta hyvin tyypillisiä taitomaaleja, joskin Ranska tilanteissa huolimattomasti puolustikin. Giroud teki Ranskan viidennen maalin. Islannin maalivahti Hannes Halldorsson tyri tilanteessa.

- Oli kiva tehdä maaleja ja auttaa joukkuetta voittoon. Tällä kertaa aloitus oli hyvä. Turnauksen aikana se on ollut ongelmana. Tässä ottelussa aloitimme hyvin, Giroud sanoi tv-haastattelussa.

Myös Ranskan valmentaja Didier Deschamps oli tyytyväinen.

- Näin paljon positiivisia asioita pelissämme. Muutamista virheistä huolimatta pelasimme hyvän ottelun. Tämä oli meiltä hyvä esitys. Teimme mielestäni juuri sen, mitä meidän pitikin, Deschamps sanoi.

Ranska on tehnyt turnauksessa eniten maaleja. Joukkue scouttasi Islannin hyvin ja tiesi, mihin piti iskeä. Ranskan pelityyli oli Islannille myrkkyä toisin kuin Englannin Roy Hodgsonin taktiikka, jossa päätä hakattiin seinään.

Kun Islanti oli kahden maalin tappioasemassa, ei se kyennyt hyödyntämään vahvuuksia ja tauolla peli oli ohi. Toisen puoliajan maalit olivat kosmeettisia tilastomerkintöjä.

Ranska kohtaa ensi torstaina välieräottelussa Saksan. Toisessa välierässä keskiviikkona vastakkain ovat Wales ja Portugali.

- Saksa on kisojen paras joukkue. Italia heikensi heitä hetken ajan, mutta he voittivat. Nyt meillä on kova haaste. Kyseessä ei ole Euroopan vaan koko maailman paras joukkue, kommentoi Deschamps.

Ranska kohtaa turnauksessa todella kovan joukkueen ensi kertaa vasta välierässä. Islanti ei ollut Ranskalle todellinen mittari, kuten eivät olleet Romania, Albania, Sveitsi eikä Irlanti.

Islannin turnausesitys jää jalkapallon historiaan. 330 000 asukkaan maalla ei kaiken järjen mukaan pitänyt olla mahdollisuuksia lopputurnaukseen, eikä Islannilla pitänyt olla saumoja menestykseen turnauksessa, kun ”mahdoton” kisapaikka toteutui.

Islanti pelasi Portugalin ja Unkarin kanssa tasan 1-1 ja voitti Itävallan sekä Englannin 2-1. Ranska-tappiolla ei ollut merkitystä. Legenda jää elämään.