Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoi hetki sitten EU-kokouksen yhteydessä, että Ranskan pyynnön mukaan ”sotilaalliset kyvyt tulisi ottaa vastatoimien tueksi”. Maailmalla uutistoimistot ovat tänään kertoneet, että Ranska pyytää EU:lta nimenomaan sotilaallista apua. Ranska ei ole vedonnut Naton viidenteen artiklaan, joka olisi mahdollistanut sotilaallisen avun.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoo Uudelle Suomelle, että ulko- ja puolustusministeriössä on parhaillaan käynnissä selvitystyö koskien Suomen kansainvälisiä sitoumuksia.

Asia on tällä hetkellä ajankohtainen Ranskan avunpyynnön vuoksi.

Kanerva kuitenkin huomauttaa, että Suomi ei lain mukaan voi lähettää suomalaisia sotilaita ulkomaille muihin kuin rauhanturva- tai kriisinhallintatehtäviin.

Ministeriöiden uudistustyö kestää vielä muutaman vuoden, mutta Kanerva nostaa Uuden Suomen haastattelussa esiin juuri tällä hetkellä ajankohtaisen ristiriidan Suomen roolissa.

- Suomen osalta kysymys on siitä, että meillä on hyvin selvästi eduskunnan perustuslakivaliokunnan kautta linjattu siitä, että Suomi ei voi lähteä sotilaalliseen voimankäyttöön Suomen rajojen ulkopuolella.

- Tämä kertoo siitä, että meidän täytyy punnita ja harkita mikä Suomen rooli on ja kansainväliset vastuut. Jos Lissabonin sopimuksessa on tietyt velvoitteet, joihin olemme itsekin sitoutuneet, mutta emme oman lainsäädännön puitteissa kykenekään niitä täyttämään, niin tässä on kaksi risteilevää näkemystä, Kanerva sanoo.

Jos tätä linjaa muutetaan, se edellyttää Kanervan mukaan lainsäädännön muutosta.

- Meillä on menossa harkinta Suomessa meidän kansainvälisten toimiemme rajoista, että minkälaista tulkintaa on pidettävä tarkoituksenmukaisena, Kanerva väläyttää.

Puolustusministeri Niinistö totesi niin ikään, että Suomi ei voi tarjota sotilaallista apua Ranskalle. Hän kertoi tänään EU-kokouksen yhteydessä myös Kanervan esiin nostamasta ulkoministeriön johtamasta työstä.

- Avun antamista ja pyytämistä koskeva lakiesitys, joka antaisi meille mahdollisuuksia sotilaallisen avun antamiseen, tämä lakiesitys on tarkoitus saada eduskuntaan 2016 alussa, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan sotilaallista apua koskevaa lakiesitystä on kiirehditty.