Ranska pääsi eroon ”Saksa-traumastaan” torstaina voitettuaan Antoine Griezmannin maaleilla välieräottelun 2-0. Griezmannin avausmaali syntyi rankkarista, jota ei pidetty oikeudenmukaisena, mutta tuomari päätti mitä päätti, eikä ottelutulosta voi muuttaa.

Ranska on kolmatta kertaa kotiturnauksensa finaalissa. Kahdella aiemmalla kerralla Ranska voitti myös kultaa. 1984 EM-finaalin Espanjaa vastaan ratkaisi Michel Platini ja 1998 MM-finaalin Zinedine Zidane.

Ranska on palannut huipulle Zidanen vuosien jälkeen. Zidanen ura päättyi kuuluisaan pääpuskuun MM-finaalissa Italiaa vastaan 2006. Silloin Ranska hävisi Italialle rankkarikisassa ja sai tyytyä hopeaan.

Zidanen vuosien jälkeen Ranska kompuroi 2008 EM-kisoissa ja 2010 MM-kisoissa. 2012 EM-kisoissa sekä 2014 MM-kisoissa Ranskan paukut riittivät vain puolivälieriin. Nyt valmentaja Didier Deschampsilla on käsissään joukkue, joka ei ole hävinnyt EM-kisoissa vielä yhtään ottelua ja lähtee EM-finaaliin suosikkina.

Atletico Madridissa loistanut Griezmann on tehoillut myös maajoukkueessa. Hän johtaa EM-kisojen maalipörssiä kuudella maalillaan. Ranskassa ei enää marmateta Karim Benzeman hyllyttämistä maajoukkueesta.

EM-turnaus huipentuu sunnuntaina Ranskan ja Portugalin väliseen loppuotteluun. Cristiano Ronadolla olisi tilaisuutensa voittaa jotain suurta maajoukkueessakin.

EM-finaalissa Ronaldo pelaa toista kertaa. Edellinen yritys 2004 Lissabonissa päättyi kyyneliin Kreikan voitettua loppuottelun 1-0.

Ronaldon mukaan Ranska on EM-finaalin suosikki, mutta hän uskoo Portugalin vievän voiton.

- Mestaruus merkitsisi paljon. Olen unelmoinut siitä aina, voittamisesta maajoukkueessa. Seuratasolla olen voittanut kaiken ja olisi loistavaa voittaa mestaruus myös Portugalille, Ronaldo sanoi UEFA:n haastattelussa.

- Uskon sen olevan mahdollista, kuten uskovat joukkuekaverini ja koko maakin. Täytyy ajatella positiivisesti, koska uskon, että sunnuntaina Portugali voittaa ensi kertaa arvoturnauksen, Ronaldo jatkoi.

Historiatilastot eivät ole Portugalin puolella. Ranska voitti Portugalin 1984 EM-välierässä 3-2, kun Platini teki voittomaalin jatkoajan loppuhetkillä.

EM-kisojen välierässä 2000 Ranska voitti Portugalin 2-1. Silloin Portugalin Abel Xavier torjui pallon jatkoajalla kädellään ja Zidane pamautti voittomaalin rankkarikisasta.

Ronaldo oli häviämässä 2006 MM-välierää Ranskalle 0-1. Silloinkin voittomaalin ampui Zidane rangaistuspotkusta.

Sunnuntaina Portugali pelannee Ranskaa vastaan sumputtamalla. Ranskan tasoista joukkuetta vastaan Portugalilla ei ole varaa lähteä liian avoimeen peliin. Mahdollisesti luvassa on tylsää jalkapalloa, kuten neljännesvälieräottelussa Portugali-Kroatia, jonka Portugali voitti jatkoaikamaalilla 1-0.