Suomalaiset lipittelevät kesäviininsä usein hanapakkauksista, mutta ranskalaiset viinivalmistajat alkavat vasta nyt pullottaa viinejään kierrekorkkipulloihin aitojen korkkien sijaan.

Viinintarjoiluun tulee siis uutta kierrettä, kun korkkia ei kammeta enää pikkuhiljaa huumaavan tuoksun vapauttavaan poksahdukseen. Alumiinikorkkia on myös turha nuuhkia kuten aitoa korkkia. Tarjoilijalle ei kannata siis tulevaisuudessa enää valittaa korkinmakuisesta ranskalaisviinistä.

Kierrekorkilla on Ranskassa ollut tähän saakka imago-ongelma, joten ranskalaiset ovat pullottaneet kierrekorkillisiin pulloihin vain halvempia pöytäviinejä. Uutta on, että he ovat alkaneet pullottaa nyt kierrekorkkipulloihin myös kalliita, 150 euron laatuviinejä, kuten Le Figaro -lehti kertoo.

Uusiseelantilaisista viineistä jo 90 prosenttia on alumiinikorkkipulloissa ja Australiassakin 60 prosenttia.

Maailmassa pullotetaan vuodessa viiniä 17 miljardia pulloa, joista tänä vuonna jo 2,5 miljardia on kierrekorkeissa. Viisi vuotta sitten määrä oli vain 300 miljoonaa.

Alumiinikorkin etu aitoon korkkiin on, että viinin laatu pysyy tasaisena. Toisaalta se ei myöskään anna parhaimmillaan viiniin sitä aidon korkin lisää, kun korkki hengittää. Ulkomaalaiset tykkäävät ranskalaisten mukaan tästä neutraalista laatutakeesta, joten he myöntyivät kuluttajien vaatimuksiin. Alumiinikorkit tulevat halvemmiksikin kuin aidot korkit.

Huonolaatuiset aidot korkit aiheuttivat paljon makuongelmia seitsemän vuotta sitten, jolloin viinintuottajat alkoivat etsiä muita pullon sulkemiskeinoja. Aidon korkin lisäksi käytetään myös synteettisiä korkkivaihtoehtoja.

Ranskalaiset viinitehtailijat kertovat Le Figaro –-ehdelle, että kierrekorkki sopii etenkin valkoviineille. Useita vuosia säilytettävissä punaviineissä sen olisi kuitenkin vielä osoitettava kykynsä.

Ranskalaisviinit ovat Suomessa toiseksi myydyimmät chileläisviinien jälkeen. Suomalaiset ostavat tavallisimmin alle kymmenen euron hintaisen viinipullon.