YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen apua Syyriaan toimittavat avustustyöntekijät käyttävät järjestelmällisesti seksuaalisesti hyväkseen apua hakevia naisia, raportoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Hyväksikäyttöä ilmenee etenkin eteläisessä Syyriassa.

BBC:n mukaan avunjaossa työskentelevät miehet vaativat seksiä vastineeksi ruokatuotteista ja muusta avusta. Hyväksikäyttö on niin laajamittaista, että jotkut syyrialaisnaiset kieltäytyvät menemästä avunjakelukeskuksiin, BBC kertoo.

Paikallisten avustustyöntekijöiden käytöksestä varoitettiin jo kolme vuotta sitten. BBC:n raportin mukaan näyttää siltä, että ilmiöön ei ole puututtu.

YK:n virastot toteavat, että niillä on nollatoleranssi kaikenlaista hyväksikäyttöä kohtaan. YK:n mukaan sillä ei ole tietoa väitetyistä tapahtumista Syyriassa. BBC:lle esitettyjen väitteiden mukaan jotkut järjestöt sulkisivat silmänsä hyväksikäytöltä, koska kolmansien osapuolien käyttö on ainoa tapa saada apua perille tietyille alueille Syyriassa.

YK:n alaisen UNFPA-järjestön tänä vuonna julkaistussa raportissa todetaan, että Syyriassa on havaittu tapauksia, joissa tytöt tai naiset ovat joutuneet vaihtamaan ”seksuaalipalveluita” aterioihin tai esimerkiksi kyyteihin.