Suomeen ei tule itärajan yli turvapaikanhakijoita ilman, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov ovat asiasta tietoisia, arvioi entinen sisäministeri, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen.

– Se on ihan selvää, että ei näitä ratkaisuja tuhannen maahantulijan laittomasta päästämisestä rajan yli ja sopimusten vastaisesta rajan yli päästämisestä ole rajamiehet tehneet, Räsänen sanoo Ylen Aamu-tv:ssä.

– Uskon, että FSB ja presidentti Putin ovat erittäin hyvin tietoisia asiasta ja antaneet hyväksyntänsä, koska ei tällainen muuten olisi mahdollista. Se ei olisi millään mahdollista tuossa Venäjän hyvin yksinvaltaisessa hallintojärjestelmässä, Räsänen jatkaa.

Tällä viikolla Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ovat tavanneet venäläiset kollegansa rajanylitysasian tiimoilta. Räsänen huomauttaa, että rajatoiminnasta Venäjällä vastaa FSB, joka toimii puolestaan presidentti Putinin alaisuudessa.

– Ajattelen, että tässä ei ole vielä ehkä ihan niiden oikeiden ihmisten kanssa neuvoteltu. Tämä FSB:n päällikkö Bortnikov ja presidentti Putin ovat henkilöitä, jotka suoraan päättävät, mitä tuolla rajalla tapahtuu, Räsänen sanoo Ylellä.

Räsänen ei halua arvioida, onko Venäjän toiminnassa kyse hybridisodankäynnistä. Hän pohtii, että syyt voivat olla moninaisemmat ja siihen voi liittyä myös sisäpoliittista painetta.

– Venäjän taloustilanne on heikko ja maassa on kymmenen miljoonaa ulkomaiden kansalaista, joiden olot ovat myös vaikeutuneet, niin uskon, että sisäpoliittista tulee myös siihen, että halutaan päästä eroon näistä henkilöistä. Ja varmasti heillä itselläänkin on halu sieltä lähteä, Räsänen pohtii.