Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz tuomitsee hallituskumppaninsa ”umpirasistisen” runon turvapaikanhakijoista ja pakolaisista.

Kurzin mukaan runo, jossa ihmisiä verrataan rottiin, on rasistinen, epäinhimillinen ja inhottava. Hän vaatii asiasta selvitystä Itävallan kansanpuolueen (ÖVP) hallituskumppanilta, Itävallan vapauspuolueelta (FPÖ). Myös Kurzin ÖVP tunnetaan tiukasta maahanmuuttolinjastaan, mutta sen hallituskumppania FPÖ:tä kuvataan usein äärioikeistolaiseksi tai oikeistopopulistiseksi.

Kaupunkirotta-runon julkaisi vapauspuolueen paikallisyhdistys puolueen lehdessä Braunau am Innin kaupungissa, joka Politico-lehden mukaan on Adolf Hitlerin synnyinkaupunki. Runossa vaaditaan siirtolaisia integroitumaan yhteiskuntaan tai poistumaan Itävallasta.

”Kuten me asumme täällä, täytyy muidenkin rottien, jotka vieraina tai siirtolaisina…. jakaa meidän kanssamme elämäntapamme tai kiirehtiä pois”, runossa todetaan Politicosta löyhästi suomennettuna.

Kurzin mukaan tällaiselle kielenkäytölle ei ole sijaa Itävallassa. Liittokanslerin mukaan Vapauspuolueen täytyy sanoa itsensä irti runosta.

Itävaltalaislehdistön mukaan runon kirjoitti Vapauspuolueen poliitikko Christian Schilcher, joka on Braunau am Innin varapormestari. Hänen mukaansa tekstin on tarkoitus provosoida, muttei loukata ketään.

Itävallan varakansleri, Vapauspuolueen puheenjohtaja Heinz-Christian Strache ei ole suoraan ottanut kantaa runon aiheuttamaan kritiikkiin. Hänen mukaansa käynnissä oleva ”agitaatio ja kampanja Vapauspuoluetta vastaan” osoittaa kilpailevien puolueiden hermoilevan eurovaalien alla.

Itävallan kohusta kertovat muun muassa Politico-lehti ja BBC.

LUE MYÖS:

Oikeistopopulistit palaavat hallitukseen Itävallassa

Halla-aho ja Huhtasaari iloitsevat vaalituloksesta – onnittelevat Itävallan maahanmuuttokriitikoita

Maahanmuuttokriittiset jyräsivät Itävallan vaaleissa – saamassa liki 60 % äänistä