Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja Timo Heinonen (kok) kertoo Uudelle Suomelle, ettei itse tiennyt etukäteen, että Veikkauksen hallituksen poliitikkojäsenet saisivat lähtöpassit hallituksesta. Hallintoneuvosto on Veikkauksen hallintoa ja toimintaa valvova elin, joka koostuu poliitikoista.

Päätöksen hallitusvaihdoksesta teki omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) ja siitä tiedotettiin julkisuuteen eilen torstaina. Samalla Paatero ja Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo kertoivat laajasta muutosohjelmasta Veikkauksessa. Taustalla on loppukesällä puhjennut kohu Veikkauksen mainonnasta. LUE LISÄÄ: Näkemiin, helpot 2000 €/kk: Kaikki poliitikot ulos Veikkauksen hallituksesta

”Se tuli yllättäen. Ratkaisu on erikoinen”, Heinonen sanoo Uudelle Suomelle hallitusvaihdoksesta.

”En ymmärtänyt sitä, että jos mainonnassa on tehty virhe tai ylilyönti, että siitä laitetaan tilille neljä yhteiskunnallista henkilöä hallituksessa. Heillä ei ole ollut minkäänlaista roolia tässä kohussa, vaan muut ovat olleet siitä vastuussa”, Heinonen sanoo.

Toisekseen Heinonen huomauttaa pääministeri Antti Rinteen (sd) itse sanoneen pitävänsä tärkeänä poliitikkojen mukanaoloa Veikkauksen hallituksessa.

Heinosen mielestä Veikkauksen hallitukseen tuodut uudet jäsenet ovat perusteltuja valintoja, mutta samalla hänen mielestään tärkeä yhteiskunnallinen osa Veikkauksen hallitusta poistetaan.

Heinonen toteaa, että Alko, Yle, VR ja Veikkaus ovat erityistehtävineen sellaisia yhtiöitä, joissa on perusteltua olla hallituksessa mukana myös yhteiskunnallista näkemystä.

Julkisuudessa on ollut esillä se, että tieto Veikkauksen hallitusasiasta tuli yllätyksenä ja median kautta poliitikkojäsenille itselleen. Lähtöpassit saava Raimo Vistbacka (sin) on esimerkiksi kertonut kuulleensa asiasta toimittajalta, joka soitti hänelle haastattelun merkeissä.

”Olisi ehkä korrektia vaikka viisi minuuttia etukäteen kertoa henkilölle itselleen verrattuna siihen, että kuulee asian mediasta”, Heinonen toteaa.

Veikkauksen hallituksen poliitikkojäsenistä neuvoteltiin vuonna 2017 silloisten hallituspuolueiden sekä pääoppositiopuolue sdp:n kesken. Taustalla oli se, että valtion rahapeliyhtiöt Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistettiin vuoden 2017 alussa.

Heinonen toteaa, että myös Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajuus tulee vaihtumaan. Tämä johtuu siitä, että eri hallintoneuvostojen puheenjohtajuudet menevät uusiksi vaalikauden vaihduttua.

LUE MYÖS: Liittopomo tyrmistyi: Mitä kansanedustaja sanoi Postin palkoista tv:ssä? – ”Tämä on ensimmäinen kerta kun kuulen tästä”