Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aikomus julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja siirtää USA:n suurlähetystö sinne saattaa johtaa uusiin väkivaltaisuuksiin alueella. Näin arvioi kaksi Yhdysvaltoja Lähi-idän rauhanneuvotteluissa edustanutta asiantuntijaa.

–Jerusalem on ruutitynnyri, joka odottaa yhteenottoa, rauhanneuvottelija Lähi-idässä toiminut David Miller kommentoi CNN:lle.

Kolmen eri amerikkalaispresidentin hallinnossa Lähi-idän rauhanneuvottelijana toiminut Dennis Ross puolestaan sanoo, että arabimaille olisi pitänyt antaa neuvottelumahdollisuus asiassa.

–Lähes kaikki osapuolet tunnustavat, että läntinen Jerusalem on Israelin hallinnassa, mutta tällainen päätös tekee mahdottomaksi rauhan edistämisen ja se, mitä kaikki pelkäävät ovat väkivaltaiset reaktiot. Arabimaille täytyy antaa tilaisuus sanoa, että Jerusalemin asemasta päätetään neuvotteluissa, hän sanoi tiedotustilaisuudessaan Bloombergin mukaan.

BBC:n mukaan Jordanian kuningas Abdullah II on jo varoittanut, että Trumpin päätös vaarantaa Lähi-idän rauhanprosessin, turvallisuuden ja vakauden. Palestiinalaisjärjestö Hamas puolestaan ilmoitti, etteivät palestiinalaiset tule hyväksymään asiaa.

Donald Trumpin on määrä kertoa asiasta virallisesti myöhemmin tänään Valkoisessa talossa.