Keskustelu Jutta Urpilaiselle (sd) tyrkyllä olevasta komissaarinsalkusta käy kuumana. Urpilainen on saamassa kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan kehityskomissaarin salkun, jota on heti alettu kutsua ”Afrikka-salkuksi”.

Osa yhteiskunnallisista keskustelijoista pitää salkkua merkittävänä tulevaisuuden kannalta, toiset taas ovat pettyneitä, kun spekulaatioissa esillä oli raskaampi taloussalkku.

”Ei siitä ole kovin kauan kun Kiinaan suhtauduttiin kuin nyt Afrikkaan: toivoton manner. Nyt Kiina haastaa koko maailmaa. Afrikka on Euroopan kohtalonkysymyksiä. Siksi Jutta Urpilainen saa todellisen tulevaisuussalkun”, sdp:n entinen europarlamentaarikko ja pitkän linjan poliitikko Liisa Jaakonsaari tviittaa.

Jaakonsaaren kannanotto on vastaus muun muassa Keskuskauppakamarin toimitusjohtajalle ja entiselle komission kabinettipäällikkö Juho Romakkaniemelle, joka on arvioinut Urpilaisen saamaa salkkua pettymykseksi.

Romakkaniemi itse myöntää, että toisaalta salkku on merkittäväkin.

”Jutta Urpilaisen kansainvälisten kumppanuuksien salkku on toisaalta merkittävä, mutta toisaalta pieni EU-lainsäädännön näkökulmasta”, hän tviittaa.

Painavina salkkuina on perinteisesti pidetty sellaisia salkkuja, joissa on lainsäädännöllistä valtaa.

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan lyttää Suomen komissaarin salkun.

”Euroviisuissa Suomelle povataan aina kärkisijoja - lopputuloksena zero puäng. Komissaarivalinnoissa Suomelle povataan taloussalkkua - lopputuloksena Afrikka-salkku”, Halla-aho tviittasi tiistaina.

Halla-aho saa kriittistä palautetta muusikko Kari Peitsamolta, joka on aiemmin julistautunut Halla-ahon kannattajaksi. Peitsamo on myös kertonut uskovansa kommunismiin.

”Toi oli Jussi kyllä aika raukkamainen heitto sikäli, että EU:n ulkosuhteiden hoitamisen johtaminenhan on tärkeä posti padottaessa Eurooppaa nyt kohtaavaa siirtolaisvirran painetta. Jos Urpilaisen onnistuu työssään, se on kaikkien etu, niin Suomen, EU:n kuin esim. Afrikankin”, Peitsamo vastaa Halla-aholle.

LUE MYÖS: Antti Rinne Jussi Halla-aholle: ”Jos se 100–200 miljoonaa ihmistä lähtee Afrikasta liikkeelle, niin pistetäänkö me rautaa rajalle?”

Entinen pääministeri Alexander Stubb (kok) puolestaan pitää Urpilaiselle tulossa olevaa salkkua erittäin tärkeänä.

”Onnea Jutta Urpilainen! Salkku on yksi komission tärkeimmistä. Euroopan tulevaisuus nojaa entistä enemmän kansainvälisiin suhteisiin, kehityspolitiikkaan ja eritysesti Afrikkaan. Menestystä vaativaan tehtävään. Kaikki olemassa oleva tuki annetaan”, Stubb tviittaa.

Komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen sanoi kuitenkin tiistaina komission julkistamistilaisuudessa, että Urpilaisen tehtävä ei keskity pelkkään Afrikkaan.

”Afrikka-salkusta keskusteltiin, mutta sitä pidettiin syrjivänä. Siinä tapauksessa olisi pitänyt olla omat komissaarit myös Latinalaiselle Amerikalle, Aasialle ja Lähi-Idälle”, von der Leyen sanoi.

Urpilainen tulee työskentelemään espanjalaisen Josep Borrellin kanssa, joka on EU:n ulkosuhteista vastaava komissaari ja varapuheenjohtaja. Borrellin tiimissä on Urpilaisen lisäksi Janez Lenarčič, joka vastaa kriisinhallinnasta.