Helsingin Rautatientorilla keskiviikkona tapahtunut hirttäytymisyritys nousi torstaina esiin eduskunnassa, kun kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) kysyi sisäministeri Paula Risikolta (kok.) hallituksen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta.

– Monet sotia ja konflikteja paenneet ihmiset ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta käytännössä he eivät kuitenkaan voi palata kotimaahansa heikon turvallisuustilanteen takia. Eilen illalla Helsingin keskustassa nähtiin traaginen tilanne, kun kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut ihminen päätyi epätoivoiseen tekoon ja yritti itsemurhaa, Sarkkinen kertoi.

Samalla salista kuului välihuuto ”yrittikö?”.

Risikko huomautti, että Suomen vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 12 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta.

– He ovat lähes kaikki valittaneet [kielteisestä päätöksestä]. On aivan selvä, että näitä kielteisiä päätöksiä varmasti tulee. Jokainen hakemus katsotaan yksilöllisesti, Risikko vastasi ja kiisti että maahanmuuttovirastoa painostettaisiin antamaan kielteisiä päätöksiä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kari Kulmala katsoi, että tilanne Rautatientorilla on kehittymässä huolestuttavaan suuntaan.

– Tilanne Helsingin keskustassa Rautatientorilla on alkanut kriisiytyä. Tällä hetkellä leiristä ja siihen liittyvistä mielenosoituksista ei ole ainoastaan häiriötä ulkopuolisille, vaan tilanne on muuttunut uhkaavaksi myös leiriläisille ja mielenosoittajille itselleen. Myös uusnatsit ovat ilmoittaneet uhkauksista leiriä kohtaan. Tilanne on kehittymässä erittäin huolestuttavaan suuntaan, Kulmala toteaa ja ihmetteli, miksei asialle tehdä mitään.

Sisäministeri Risikko kertoo keskustelleensa tilanteesta Helsingin poliisin kanssa, ja että poliisi on hyvin varautunut lauantaiksi suunniteltua mielenosoitusta varten.

Lue myös:

Facebookissa halutaan ”puhdistaa” Rautatientori – Poliisi: ”Tulisi tänne keskustelemaan”

Valtuutettu selvitti Helsingin keskustan tilannetta: ”Voiko kuka tahansa pystyttää kaupungin keskustaan leirin? - Periaatteessa kyllä”

Miksi Helsingin leirejä ei hajoteta: Kaksi selvitystä tehty – ei ”kohtuutonta haittaa”

Suomi ensin -ryhmä vastusti poliisia – kiinniotto Helsingissä varhain aamulla

Ylikomisario: Rautatientorin leirit hajotettava – ”Helsingin keskustassa käynnissä poikkeuksellinen näytelmä”