Ravintolat voivat avata ovensa asiakkaille pitkän tauon jälkeen maanantaina 1. kesäkuuta.

Monen suositun Helsingin ruokaravintolan kuten Eliten, Savoyn, Strindbergin ja Farougen asiakaspaikat oli keskiviikkona jo varattu täyteen tai ainakin lähes täyteen tuolle päivälle.

”Ihmisillä on patoutunutta kaipuuta ravintoloihin, sillä nimenomaan ruokaravintolapuolella on ollut tosi hyvin kysyntää”, kommentoi kyseisiä ravintoloita pyörittävän Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Wikström.

Kesäkuun ensimmäisenä maanantaina mahtuisi vielä ruokailemaan esimerkiksi ravintola Teatteriin sekä Noho Partnersin osittain omistamaan Yes Yes Yes -kasvisravintolaan, samoin kuin maaliskuussa Kallioon avattuun italialaisravintola Madonnaan.

Tungosta ravintoloissa ei tule silti olemaan, sillä sisään otetaan kerrallaan vain puolet normaalista asiakasmäärästä, kuten valtiovalta on ohjeistanut.

Normaalina maanantai-iltana moni nyt täyteen varatuista ravintoloista olisi kiinni.

”1.6. on nyt ensimmäinen päivä, kun ihmiset pääsevät hurmoksessa ravintoloihin. Tässä näkyy kyllä se efekti”, Wikström toteaa.

”Suosituimmat päivät, kuten perjantait, ovat siitä eteenpäin muutaman viikon ajan täynnä”, Wikström kertoo.

”Täytyy katsoa, saadaanko terasseille lisättyä kapasiteettia. Odotamme Helsingin kaupungilta lisätietoja siitä, miten terassialueita pystytään laajentamaan. Sitten olemme sään armoilla, mutta se olisi kyllä tervetullut apu”, Wikström kertoo.

”Ulkona syöminen voi olla tämän kesän kova juttu”

Myös HOK-Elannon omistamissa klassikkoravintoloissa Kappelissa ja Salvessa kesäkuun ensimmäisen viikon varaukset ovat lähteneet hyvin käyntiin, mutta vapaita pöytiä on vielä maanantaillekin.

HOK-Elannon ravintolatoimialan johtaja Henriikka Puolanne iloitsee siitä, että epävarmuuden jälkeen ravintolat todellakin saadaan auki 1.6. ”Viime viikot ovat olleet positiivisia.”

Kluuvissa sijaitsevan belgialaisravintola Belgen terassille aiotaan tänä kesänä tarjoilla ruokaa. Aiemmin käytäntö on vaihdellut. ”Ulkona syöminen voi olla tämän kesän kova juttu. Riippuu tietysti säästä”, Puolanne pohtii.

Terasseille ei ole määritelty yhtä tarkkoja sääntöjä asiakkaiden välisistä etäisyyksistä kuin ravintoloiden sisätiloille, missä vain puolet asiakaspaikoista saa olla käytössä.

”Sikalanakin” tunnetussa ravintola Sea Horsessa oli keskiviikkona aloitettu varausten vastaanottaminen puhelimitse vartti ennen toimittajan soittoa ja varauksia oli ehtinyt kertyä jo kaksi kappaletta. Sähköpostia ei vielä ollut ehditty avata.

Sea Horsessa on normaalisti 148 asiakaspaikkaa, mutta ravintolaan otetaan kesäkuussa kerrallaan 74 ruokailijaa.

Ravintolahurmos näyttää saaneen ihmiset valtaansa vain Helsingissä.

Tampereen ravintoloissa on Aku Wikströmin mukaan vielä hyvin tilaa kesäkuun alussa, ja siellä ravintoloita avataankin vasta loppuviikkoa kohden. Esimerkiksi pihviravintola Salud avaa ovensa 2. kesäkuuta ja Pyynikin Brewhouse 3. kesäkuuta.

”Yksityisasiakkaiden tilanne on hyvä, mutta yritysasiakkaita ja turisteja meiltä puuttuu”, Wikström toteaa.

Ravintolat saavat uusien, vahvasti kritisoitujenkin määräysten mukaan pitää ovensa auki kello 23:een, mutta alkoholin anniskelu loppuu kello 22. Buffet-ruokailu on edelleen kiellettyä, vain pöytiin tarjoilu sallitaan.

Ravintoloiden tilanteesta kirjoitti aiemmin Ilta-Sanomat.