Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tiedotti torstaiaamuna elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) vierailevan tänään Moskovassa. Rehn tapaa vierailullaan Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitšin sekä kansalaisaloitteiden komitean puheenjohtajan Aleksei Kudrinin, joka on pitkään toiminut varapääministerinä ja valtiovarainministerinä.

Ministeriö on aiemmin tiedottanut vierailuista hyvissä ajoin etukäteen, eli Moskovan-matka järjestyi pikavauhtia.

– Minun tietooni tämä tuli muutama päivä sitten, sanoo Uuden Suomen Moskovasta tavoittama TEM:n energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen.

Vierailun asialistalla ovat TEM:n mukaan ”teknologia- ja energiapolitiikan ajankohtaiskysymykset”. Suomessa julkisuudessa olleista teknologia- ja energiapoliittisista kysymyksistä ajankohtaisin on ollut Fennovoiman ydinvoimalahanke ja sen käänteet. Fennovoiman laitostoimittajaksi on valittu venäläinen Rosatom, joka myös osallistuu voimalan rahoittamiseen.

Huttunen myöntää epäsuorasti, että Fennovoimastakin keskusteltaisiin.

– No me käymme tässä läpi ajankohtaisia asioita energiasektorilla. Ja niitähän riittää Suomen ja Venäjän välillä. Kyllä varmaan sekin tulee jollakin tavalla esille.

TEM selvitti viikko sitten, ettei hankkeeseen viime metreillä mukaan ilmoittautuneen kroatialaisen Migrit Solarna Energijan todellisesta määräysvallasta ole riittävää varmuutta. Ministeri Rehn linjasi kesäkuun lopussa, että Fennovoiman hanke raukeaisi, jos asetettu 60 prosentin kotimaisuusehto ei täyty. TEM:n selvityksen jälkeen Rehn totesi, että Fennovoimalla onkin elokuun 6. päivään asti aikaa hankkia uusia kotimaisia omistajia.

Käytännössä Fennovoima-hankkeen toteutuminen on kuitenkin ripustettu energiayhtiö Fortumin varaan. Fortum neuvottelee parhaillaan venäläisen energiajätin Gazpromin kanssa sopimuksesta, jossa Fortum hankkisi määräysvallan Luoteis-Venäjällä sijaitsevia vesivoimalaitoksia hallitsevasta yhtiöstä. Omistus olisi yhdessä ydinvoimayhtiö Rosatomin kanssa.

– Gazpromin ja Rosatomin peitset osuvat yhteen tässä kaupassa, arvioi Aleksanteri-instituutin Venäjän energiapolitiikan tutkija Veli-Pekka Tynkkynen Uudelle Suomelle keskiviikkona.

Ylijohtaja Huttunen, onko tarkoitus vauhdittaa Fortumin kauppoja?

– Noh, liikeyritysten keskustelut ovat liikeyritysten keskusteluja ja valtiovallan keskustelut ovat valtiovallan asioita. Toki pidetään nämä asiat selkeästi erillään meillä Suomessa.

Entä Moskovassa?

– Toki kuuntelemme ja keskustelemme kaikesta, mistä toinen osapuoli haluaa keskustella. Tämä nyt ei ole mitenkään erityisesti tässä tapetilla meidän näkökulmastamme.

Minkälaiset asiat ovat Suomen näkökulmasta tapetilla?

– Ihan kaikki yleinen. Mehän tuomme Venäjältä valtaosan energiastamme edelleen, eli kaikki tämä öljy, kivihiili ja sähkö, jota meillä on. Toki myös nämä yritysten hankkeiden nykytila kiinnostaa tässä.