Tänään lauantaina kello yhden aikaan iltapäivällä kokoomus tietää uuden puheenjohtajansa nimen. Istuva puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb haastetaan kahdelta suunnalta: puolue-eliitin ehdokkaaksi kutsutun sisäministeri Petteri Orpon ja markkinaliberaalin siiven suosikin Elina Lepomäen taholta.

Uusi Suomi haastatteli aiemmin kaikki kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat Facebook-livessä.

Katso Alexander Stubbin haastattelu

Katso Petteri Orpon haastattelu

Katso Elina Lepomäen haastattelu

Uusi Suomi seuraa kokoomuksen puoluekokousta Lappeenrannassa. Eilen perjantaina ehdokkaat kävivät vielä rankkaa kampanjaa kokouspaikalla. Tunnelma Holiday Club Saimaan ympäristössä on ollut silmin nähden jännittynyt.

Kuvaavaa on se, että kokousväeltä kysyttäessä suosikkia puheenjohtajaksi vastaus tulee joko salamannopeasti tai sitä ei tule lainkaan, edes pienen kiertelyn jälkeen.

Näyttäisi siltä, että puheenjohtaja voi olla kuka tahansa ehdokkaista, joskin Petteri Orpo on erinäisissä kyselyissä pitänyt ennakkosuosikin paikkaa.

Esimerkiksi MTV:n kyselyssä Orpo voittaisi 59 %:n ääniosuudella Stubbin ja Lepomäen. Stubb saisi 33 % äänistä ja Lepomäki 5 %.

Tilanne voi kuitenkin vielä kääntyä, sillä erityisesti Lepomäen lopullinen kannatus on täysi mysteeri. Lepomäen tukiryhmä on ollut yksi näkyvimpiä ja levittänyt julkisuudessakin huhua jopa 20 prosentin kannatuksesta.

Tämä lienee liioiteltua, mutta jos Orpo ei vaalin ensimmäisellä kierroksella saa suoraan yli puolta äänistä, käydään toinen kierros. Tällöin merkitystä on sillä, kenelle Lepomäki testamenttaa äänensä ja jos ei testamenttaa, kenen puolelle hänen kannattajansa siirtyvät.

Lepomäki on haastanut hyvin voimakkaasti erityisesti istuvan puheenjohtaja Stubbin, viimeksi Uuden Suomen Puheenvuoron blogikirjoituksessaan.

- Stubb on puhunut, että päätöksiä tehdään joukkueena ja viitannut minuun oikeana kätenään. Valitettavasti hän on tässä vakavassa asiassa tehnyt päätöksensä vasemman kätensä ohjaamana, Lepomäki kirjoitti Puheenvuorossa kesäkuun alussa.

Lepomäen kannatus perustuu nimenomaan siihen, että kokoomuksen ei tulisi taipua niin suuriin kompromisseihin kuin se on Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa suostunut.

Puoluekokouksessa tunnelma tuntuu kuitenkin maltillisemmalta, joka keskusteluiden perusteella tuntuisi suosivan Stubbin kaltaista keulakuvajohtajaa tai Orpon tyyppistä konsensushakuista ehdokasta.

Yleinen arvio joka tapauksessa on, että kokoomus on sisäisesti hajalla, eikä Stubbin ja Jan Vapaavuoren kahden vuoden takaisen vaalitaiston haavat ole kokonaisuudessaan umpeutuneet.

Ensi kevään kuntavaaleihin valmistautuva kokoomus saa tänään puheenjohtajan, jonka ensimmäinen tehtävä on saada puolue jälleen toimimaan yhteen valtakunnanpolitiikan lisäksi kuntatasolla.