Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) harmistui Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n uuden puheenjohtajan kohua herättäneestä palkka-arviosta. Veli-Matti Mattilan mukaan Suomessa on yhä 10–15 prosenttia liian korkea palkkataso. Orpo sanoo Talouselämälle, että kommentti oli turhan repivä.

Mattila antoi arvionsa viikonloppuna Helsingin Sanomien haastattelussa.

–Ei se hyvältä tuntunut. Tuolla puheenvuorolla ei rakennettu työllisyyttä, vaan ehkä pikemminkin revittiin sitä, mitä on saatu aikaan, Orpo sanoo Talouselämälle.

–Tarvitsemme uudistuksia työmarkkinoille, kuten enemmän paikallista sopimista; vastakkainasettelulla niitä ei saada aikaan.

Orpo muistuttaa, että myös palkansaajat ovat olleet valmiita löytämään ratkaisuja Suomen ongelmiin. Kikyssä sovittiin vaikeista asioista, kuten työajan pidennyksistä ja palkkojen jäädytyksistä. Kiky tuli voimaan vuodenvaihteessa, joten vaikutuksia ei ole vielä juuri nähty.

–Toivon, että Mattila tarkoitti sitä, että olemme edelleen suhteellisessa kilpailukyvyssä muista jäljessä, Orpo sanoo viitaten kilpailijamaihin Saksaan ja Ruotsiin, joissa palkat ovat muutaman prosenttiyksikön nousuvauhdissa.

Orpon mukaan myös kotimaista kysyntää on ylläpidettävä.

–Palkkojen leikkaukset eivät ole oikea tie.

Orpo ottaa asiaan kantaa myös MTV:n nettikolumnissaan. Hän sanoo, että kaikilla aloilla ei ole liian kova palkka eivätkä sellaiset puheet kuvaa nykytilaa talousongelmista, jotka juontuvat ennen kaikkea heikosta tuottavuuskehityksestä.

– Suomen kilpailukyky ei varmasti ota loikkaa eteenpäin, mikäli tavallisten suomalaisten lastentarhanopettajien tai insinöörien palkkoja kaavamaisesti lasketaan. Sen sijaan tarvitsemme lisää työpaikkasopimista ja visiota paremmasta tulevaisuudesta, Orpo kirjoittaa.

Lähde: Talouselämä

Lue myös:

”Päinvastoin on liiankin matalia palkkoja” – KL: Ekonomisti tyrmää EK:n kohupuheen palkoista

EK herätti palkkaraivon – Työnantajaksi siirtyneeltä Jungnerilta varoitus

SAK:ssa alkaa mennä hermo työnantajien ”moukarointiin” – ”Hyökkäys 2 milj. suomalaista kohtaan”

Ay-liike älähti EK:lle: ”Oliko palkkamaltti huono ratkaisu - sai ahneuden kasvamaan”

EK-pomon palkkaheitto suututtaa: ”Sopimusyhteiskuntaa murennetaan nyt pala kerrallaan”

Ville Niinistö ärähtää EK-pomolle: ”Ei tällainen ahneus sovi Suomeen”

Ex-työministeri varoittaa hallitusta: ”Maltti olisi nyt valttia”