Kihlakunnansyyttäjä on tehnyt syttämättäjättämispäätöksen koskien kirjailija, runoilija Paavo Haavikon viimeisiin elämänvaiheisiin ja hänen hoitoonsa liittyvää kirjoittelua. Syyttäjän harkinnassa oli useita asiakokonaisuuteen liittyviä tutkintapyyntöjä, joita kiistan osapuolet toisistaan olivat tehneet.

Vastakkain repivässä kiistassa ovat olleet vuonna 2008 menehtyneen Paavo Haavikon poika Heikki Haavikko sekä toimittaja-kirjailija Mauno Saari ja hänen vaimonsa Pirkko Turpeinen-Saari. Haavikko syytti pariskuntaa kunnianloukkauksista. Haavikon mielestä psykiatrian erikoislääkäri Turpeinen-Saari rikkoi lisäksi lääkärin salassapitovelvollisuutta.

Vyyhtiin johtaneet tapahtumat lähtivät liikkeelle vuoden 2009 syksyllä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä julkistetusta Paavo Haavikosta kertovasta artikkelista Runoilijan kuolema ja Mauno Saaren kirjailijasta kirjoittamasta elämäkerrasta Haavikko-niminen mies. Kuukausiliitteen juttu ilmestyi noin viikko ennen kirjan julkaisua. Jutussa valotettiin Heikki Haavikon näkemyksiä isänsä hoidosta.

Saari kanteli HS:n artikkelista Julkisen sanan neuvostoon ja Turpeinen-Saari teki siitä tutkintapyynnön. JSN antoi asiasta vapauttavan päätöksen, eikä myöskään kihlakunnansyyttäjä löytänyt siis nyt aihetta syytteeseen, koska asiavirheet eivät ole olleet olennaisia.

Mauno Saari oli Paavo Haavikon ystävä. Heikki Haavikko puolestaan pyrki oikeusteitse estämään hänen kirjoittamansa elämäkerran. Kirja kuitenkin julkaistiin lokakuussa 2009.

Turpeinen-Saari on käsitellyt Paavo Haavikon tapausta blogissaan ja esittänyt niissä myös Heikki Haavikkoa koskevia väitteitä.

Syyttäjä katsoo, ettei kirjoittelussa ole kaiken kaikkiaan ollut niin suuria valheellisuuksia, että kynnys syytteen nostamiseksi ylittyisi.

- Kuitenkin vaikka näyttöä jonkin rikoksen täyttymisestä voisikin ilmetä, niin katson mahdolliset rikokset niin vähäisiksi, että jättäisin syytteet joka tapauksessa nostamatta, Helsingin johtava kihlakunnansyyttäjä Heikki Poukka toteaa päätöksessään.

Haavikko kertoo Uudelle Suomelle harkitsevansa valittamista syyttämättäjättämispäätöksestä valtakunnansyyttäjänvirastoon.