Yhdysvaltain republikaanijohtajat tekevät selvää pesäeroa presidentti Donald Trumpin vetämään Venäjä-linjaan. Yhdysvaltalaismedia raportoi johtoportaan Putin-vastaisista kommenteista.

Edustajainhuoneen republikaanipuhemies Paul Ryan ja senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell ilmoittivat tiistaina Suomen aikaa, etteivät he ole kiinnostuneita tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, jos tämä tulee vierailulle Valkoiseen taloon.

– Voin puhua vain kongressin puolesta. Puhemies ja minä olemme tehneet selväksi, että Putin ei ole tervetullut tänne Capitolille, McConnell sanoi The Hill -lehden mukaan.

Ryan puolestaan kielsi jyrkästi, että Putinia kutsuttaisiin yhteiseen istuntoon ja korosti, että sellainen on varattu vain liittolaisille.

Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui kongressille viime keväänä. Kutsu esitetään usein korkean profiilin valtionpäämiehille, jotka vierailevat Washingtonissa.

Trump on kutsunut Putinin Valkoiseen taloon syksyllä Helsingissä viime viikon maanantaina järjestetyn huippukokouksen jälkeen. Helsingin kokous oli Putinin ja Trumpin ensimmäinen virallinen kahdenvälinen tapaaminen.