Donald Trump polttaa mennessään kaiken tuhkaksi – myös republikaanipuolueen, varoittaa puolueen strategisti, mediakonsultti Rick Wilson näkökulmakirjoituksessaan yhdysvaltalaisessa uutis- ja mielipidesivusto Daily Beastissa. Hänen tulkintansa presidentti Trumpin ja tämän Suomen-kollegan Sauli Niinistön lehdistötilaisuudesta on tyly.

Sauli Niinistö joutui seuraamaan vierestä, kun Trump yltyi 15 minuutin monologiin virkarikossyytteestä, toimintansa ilmiantajasta sekä mediasta.

Trump julisti Amerikan median korruptoituneeksi ja syytti edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtajaa Adam Schiffiä kovin sanoin ”maanpetturiksi”, joka pitäisi laittaa lukkojen taakse. Demokraatti Schiff oli varoittanut Trumpia vastaan virkarikosasiassa todistavien ihmisten häirinnästä.

Rick Wilson piti lehdistötilaisuutta kauhistuttavana. Hän toimii republikaanipuolueen strategistina, mutta hänet tunnetaan Trumpin kriitikkona, joka työskenteli toisen republikaaniehdokkaan kampanjassa presidentinvaaleissa 2016. Wilson on julkaissut kirjan, jonka otsikossa Trumpia kutsutaan kaikkien aikojen kehnoimmaksi presidentiksi.

Wilsonin tulkinnan mukaan Trump ”selkeästi pelästytti pahoin” Suomen presidentti Sauli Niinistön hyökkäyksellään.

”Hän [Niinistö] näytti terroristijärjestö Isisin panttivankivideon hyvin vastahakoiselta tähdeltä.”

Wilson katsoo, että keskiviikon näytös osoitti Trumpin ”romahtaneen” ja menettäneen itsehillintänsä sekä tilanteen hallinnan. Republikaanipuolue puolestaan on kulissien takana epätoivon tilassa, Wilson väittää, ja Trump ”vetää puolueen alas mukanaan”.

LUE MYÖS:

Muussa yhdysvaltalaismediassa arviot ovat maltillisempia. Esimerkiksi CNN katsoo Trumpin aiemmin yksityisenä pysyneen raivon virkasyytemenettelystä tulleen todella julki keskiviikkona, jolloin tämä lehdistötilaisuuden lisäksi kutsui demokraattipuolueen toimintaa ”hevonpaskaksi” Twitter-tilillään.

”Strategiaa ei ollut nähtävissä, kun Trump hyökkäsi demokraatteja ja mediaa vastaan julkisessa esiintymisessään Suomen presidentin kanssa”, CNN raportoi.

Niinistö saa useassa mediassa kehuja itsehillinnästään sekä hienovaraisesta Trumpin näkemysten vastustamisesta.

LUE MYÖS:

Uutistoimisto Reutersin toimittaja tivasi Trumpilta toistuvasti selitystä, mitä tämä halusi Ukrainan presidentin tekevän usuttaessaan kohutussa puhelussa Ukrainaa tutkimaan mahdollisen vastaehdokkaansa Joe Bidenin ja tämän pojan tekemisiä. Trump syytti toimittajaa epäkohteliaaksi ja kieltäytyi vastaamasta itse kysymykseen.

Trump saa reaktiostaan kritiikkiä jopa itselleen suosiollisen Fox-kanavan kommentaattoreilta. Kokenut konservatiivikommentaattori Brit Hume toteaa Trumpin turhaan raivostuneen täysin asiallisesta kysymyksestä.

Huomiota herätti myös suomalaistoimittajan Sauli Niinistölle esittämä kysymys, jossa viitattiin Ukraina-puheluun: minkälaisia palveluksia Trump kysyi Niinistöltä? Verkkolehti Politicon mukaan kysymys aiheutti huudahduksia ja naurua lehdistötilaisuudessa.

“Vai tarkoititko toisin päin”, Trump pyrki omimaan kysymyksen.

LUE LISÄÄ:

Lehdistötilaisuus. Suomen presidentti Sauli Niinistö jäi paitsioon presidenttien lehdistötilaisuudessa, joka keskittyi virkarikosmenettelyyn, mutta saa tästä huolimatta paljon huomiota yhdysvaltalaismediassa.Kuva: SHAWN THEW

Niinistö kertoi, että hänellä oli yksi erityinen vetoomus.

”Halusin presidentin kiinnittävän enemmän huomiota transatlanttisiin suhteisiin koska ajattelen, että se on hyödyksi sekä USA:lle että Euroopalle”, Niinistö sanoi Valkoisen talon muistiinpanojen mukaan.