Sinisten puoluehallitus päätti jatkaa hallituksessa huolimatta kokoomuksen ”rumasta teosta”. Koko puoluehallitus ja sinisten puheenjohtaja Sampo Terho pitivät aiheesta tiedotustilaisuuden.

Kyse on Kaj Turusen loikasta sinisistä kokoomukseen, josta sinisiä ei informoitu etukäteen, vaikka asia oli ollut jo jonkin aikaa kokoomuksen tiedossa. Loikka julkistettiin tiistaina. Lue tarkemmin: Yllätyspaukku: Kaj Turunen loikkaa kokoomukseen – Siniset varoittaa hallituskriisistä

Sinisten koko puoluehallitus astui vakavana median eteen eilen illalla keskiviikkona.

– Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että hallituskumppanimme on tehnyt meitä kohtaan ruman ja petollisen teon. Tämä on juuri sitä vastenmielistä puoluepolitikointia, joka ylipäänsä vaivaa politiikkaa, Terho sanoi tiedotustilaisuudessa.

–Tällaisen käytöksen on välttämätöntä muuttua tai politiikan ja koko eduskunnan arvovalta romahtaa kansalaisten silmissä.

Terhon mukaan ”vastenmielinen teko” ei kuitenkaan ole itsessään syy hajottaa hallitusta, mihin riittäisi pelkästään poliittiseen asiasisältöön liittyvä syy. Sinisten eduskuntaryhmä oli Terhon mukaan jo aiemmin asiasta samaa mieltä. Terho kertoi, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kutsunut hallituksen puheenjohtajatrion koolle ensi viikolle vapun jälkeen ja tarkoitus on keskustella pelisäännöistä.

– Tulen tuomaan tähän kokoukseen sinisten puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän selkeät reunaehdot sille, miten tämä hallitus voi jatkaa ja selvitä loppuun asti.

Lue lisää: Sampo Terho haukkuu kokoomuksen ”likaisen” pelin – Siniset väläyttää vaikeuksia sotelle ja hallitukselle

Ensimmäinen ”ilmeinen reunaehto” on Terhon mukaan se, etteivät hallituskumppanit voi juonitella toisiaan vastaan. Siniset on ollut erityisen järkyttynyt siitä, ettei Petteri Orpo (kok.) ollut kertonut loikkausaikeista edes aamukokouksessa, jossa myös Terho oli mukana.

–Ei voi toimia siten, että aamulla trio istuu saman pöydän ääressä mukamas hyvässä hengessä ratkomassa Suomen ongelmia; puoliltapäivin tulee puukko selkään hallituskumppanilta toiselle ja iltapäivällä todetaan, että tämähän on normaali työpäivä meille täällä eduskunnassa ja hallituksessa, Terho sanoi viitaten kokoomuksen ja Turusen puoliltapäivin pidettyyn tiedotustilaisuuteen loikasta.

Toinen ehto on Terhon mukaan se, että hallituohjelma pitää ja kolmas se, että kaikki puolueet ovat sitoutuneita viemään sovitut uudistukset läpi.

–Aivan erityisesti sote-uudistuksen, ja aivan erityisesti kokoomus, joka on tässä asiassa kipuillut, Terho lisäsi.

Siniset on loikkauksen jälkeen esittänyt teorian, jonka mukaan kokoomus salaa toivoisi sote-uudistuksen kaatumista valinnanvapauden muututtua muun muassa perustuslaillisten ongelmien takia alkuperäisestä. Lue lisää: Petteri Orpo paljasti Turusen loikkauksen aikataulut – rauhoittelee Sinisten ”salaliittoa”

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (sin.) kertoi Ylen Politiikkaradiossa keskiviikkona, että väitteet pohjautuvat huhuihin, joita on kuultu ”luotettavista lähteistä”.

Pääministeri Sipilästä Terho puhui tilaisuudessa myötämielisesti. Sipilä on kertonut, ettei ollut tietoinen loikasta, joka tuli hänelle yllätyksenä. Terhon mukaan Sipilä on osoittanut sinisille ymmärrystä. Hän myös kiitti päätöstä koota trio keskustelemaan asiasta.

Orpon kanssa välit näyttävät olevan edelleen varsin kylmät.

–Olemme päässeet siihen vaiheeseen, että olemme vaihtaneet yhden tekstiviestin. Tästä tullaan jatkamaan kohti luottamuksen palautusta niillä reunaehdoilla, jotka äsken mainitsin, pääministerin ilmoittamana ajankohtana, Terho sanoi.

Hän ei suostunut avaamaan viestin sisältöä ja lupasi palata siihen ensi viikolla.

Kysyttäessä Terho vielä tarkensi sinisille tärkeitä sovittuja asioita, joista hallituksen on pidettävä kiinni. Näitä olivat muun muassa EU-ohjelmassa sovitut asiat, pienyrittäjyyden tukeminen, maahanmuuttopoliittiset linjaukset ja vähäosaisia koskevat linjaukset eriarvoistumisen kasvun ehkäisemiseksi.

–Enempää ei voi enää tapahtua tässä hallituksessa tällä vaalikaudella, kuin mitä on sovittu siinä, että eriarvoistuminen ei kasva.

Terho myös totesi uskovansa vakaasti, ettei uusia loikkauksia sinisistä tapahdu. Lisää loikkauksia ovat ennustaneet useat asiantuntijat Turusen loikan jälkeen ja viitanneet lähestyviin eduskuntavaaleihin ja sinisten erittäin heikkoon gallup-kannatukseen. Terho kuitenkin lisäsi, että siniset ei ole vankila ja että Suomen politiikkaa voi uudistaa vain myönteisyyden kautta.

Lue myös:

”Joukkopako sinisistä on alkanut” – Tutkijat ennustavat lisää loikkauksia

Näkökulma: Rotat voivat loikkia myös Jussi Halla-ahon laivasta

Sinisten paikallisjohtaja teilaa puolueensa Ylelle: ”Millä tästä oikein pääsee eroon”

Näkökulma: Jari Lindströmille voi nyt käydä köpelösti