”Hallitusneuvottelut ovat siinä tilanteessa, että puheenvuoroa ei ollut mahdollista valmistella. Siihen, mikä kaikkia kiinnostaa, minulla ei tällä hetkellä vähän puoli kymmenen jälkeen ole vielä mitään kerrottavaa. Hallitusneuvotteluja on käyty 25 päivää. Siitä, jatkuvatko neuvottelut tänään, en tiedä.”

Näin perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra aloitti puheensa puolueensa puoluevaltuustolle lauantaina.

Hän sanoo, että perussuomalaisten näkökulmasta ongelma on se, että neuvottelut ovat edenneet epäsuhtaisesti.

”Joistain asioista päästiin sopuun, jopa liiankin sukkelaan, osa taas ei edennyt minnekään. Perussuomalaisten kynnyskysymykset liittyivät niihin, joissa ongelmia kierrettiin kuin kissa kuumaa puuroa.”

Purran mukaan vaikeat asiat on lopulta kohdattavaa.

”Ei ole yhdenkään puolueen tai tämän maan edun mukaista käyttää viikkotolkulla aikaa neuvotteluihin, jos saavutukset hajoavat riittävän pitkälle päästyä. Olen toistanut perussuomalaisten kynnyskysymystä maahanmuuttopolitiikkaan liittyen siitä asti, kun tulin valituksi puheenjohtajaksi, se ei ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä.”

Purran mukaan perussuomalaiset tavoittelee edelleen paikkaa hallituksessa.

”Hallituksessa vaikutetaan, hallitus toteuttaa ja täytäänpanoon sanoipa oppositio mitä tahansa ja kuinka kovaa tahansa.”

Purran mukaan perussuomalaiset tavoittelevat paikkaa vain sellaisissa hallituksessa, jossa saadaan omia tavoitteita saavutettua.

”Ei kaikkia tavoitteita, mutta osaa. Ei kaikkia, mutta tärkeimpiä.”

Hallitusneuvotteluissa saatiin perjantaina valmiiksi paperit maahanmuuttopolitiikasta ja energia- ja ilmastopolitiikasta.

”Yhden neuvotteluosapuolen, RKP:n, osalta vahvistus tarvitaan eduskuntaryhmästä. Toivon, että RKP:n eduskuntaryhmä voi hyväksyä nämä paperit. Kyseessä on kompromissi, jonka kolme puoluetta ovat hyväksyneet ja RKP:kin päästänyt osaltaan eteenpäin. Osapuolet tietävät toivottavasti, mikä on tämän koalition vaihtoehto”, Purra kommentoi tilannetta lauantaina.

Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan neuvottelevilla puolueilla on erimielisyyksiä myös maahanmuutto- ja ilmastokysymysten ulkopuolella. Joissakin asioissa perussuomalaiset ja RKP ovat Purran mukaan myös samaa mieltä.