Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue kaatoi MM-kisojen pronssiottelussa Malmössä Venäjän 4-1. Suomi hallitsi ottelua avauserän kahden ylivoimamaalin jälkeen ja Venäjä hakkasi päätään seinään. Michelle Karvinen teki voittomaalin ja syötti kaksi osumaa.

Suomen naisten jääkiekolle voitto pronssipelissä oli erityisen tärkeä. Takana oli kolme mitalitonta arvoturnausta edellisten pronssimitalien tultua 2011. Erityisen suuri pettymys oli ollut Suomen jääminen mitalipelien ulkopuolelle Sotshin 2014 olympialaisissa.

Sotshissa Suomen naisilta petti henkinen puoli ja valmentaja Mika Pieniniemi voidaan hyvällä syyllä lukea osasyylliseksi ”katastrofiin”. Paineitakin tietysti oli naisten jääkiekon saatua Suomessa olympialaisten myötä paljon julkisuutta. Media julisti mitalin etukäteen varmaksi ja kansan odotukset toivat varmasti liikaakin suorituspaineita.

Pieniniemi erosi Sotshin jälkeen ja valmentajan vaihtuminen näyttää kohentaneen Suomen peliä. Uuden valmentajan Pasi Mustosen johdolla Suomen henkinen kantti piti MM-kisojen ratkaisevissa otteluissa.

Puolivälierässä Suomi voitti Sveitsin 3-0. Kanadaa vastaan välieräottelussa Suomi taisteli urhoollisesti häviten ylivoimaiselle joukkueelle vain 0-3.

Venäjä säästeli välierässään energiaa saatuaan USA:lta selkään 1-13. Suomi pelasi Kanadaa vastaan tosissaan, mutta energiaa suomalaisilla riitti silti pronssiotteluun.

Vaikka Suomen naisten maajoukkuepelaajista valtaosa on amatöörejä, on joukkue kovassa kunnossa. Tähän asiaan on naisten maajoukkueen valmennuksessa parin viime kauden aikana panostettu ja nyt tuli tulostakin.

Maailman parhaaksi naismaalivahdiksi hehkutettu Noora Räty ilmoitti Sotshin olympialaisten jälkeen lopettavansa maajoukkuepelit. Räty harkitsi koko jääkiekon lopettamista, mutta sai kuitenkin pestin Kiekko-Vantaan Mestis-joukkueesta ja jatkoi uraansa miesten sarjassa. Pelaaminen maistui taas ja Räty olisi ollut halukas pelaamaan MM-kisoissa, mutta loukkaantuminen esti kisamatkan.

Suomen maalia vartioi MM-kisoissa Meeri Räisänen hoitaen hommansa menestyksekkäästi. Tällä kaudella Venäjällä Nizhny Novgorodissa ammattilaisena pelannut Räisänen, 25, on ollut Suomessa Rädyn varjossa, mutta alkaa lunastaa paikkaansa ykkösmaalivahtina. Pronssijuhlien yhteydessä ilmoille voidaankin heittää kysymys, tarvitaanko Rätyä enää maajoukkueessa.

Kolmen lapsen äiti Riikka Välilä, 41, saavutti ensimmäisen arvokisamitalinsa 17 vuoteen. Hän oli edellisen kerran juhlinut pronssia Naganossa 1998, kun naiset pelasivat ensi kertaa olympiakiekkoa. Silloin Välilä tunnettiin nimellä Riikka Nieminen ja hänet arvioitiin Euroopan parhaaksi naisjääkiekkoilijaksi.

Välilä oli pelaamatta kymmenen vuotta, kunnes 2013 päätti nelikymppisenä testata, riittäisikö iskukyky vielä kansainväliselle tasolle. Sotshissa tuli pettymys, mutta Malmön MM-kisoissa osoitettiin, ettei paluu ollut turha. Pronssiottelussa Välilä syötti Michelle Karvisen 2-0 –maalin.