Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa julistaa maahan kansallisen hätätilan varmistaakseen rahoituksen Meksikon muurille. Lisäksi hän on uhannut jatkaa liittovaltion hallinnon sulkua jopa vuosilla.

Trump piti asiaa koskevan tiedotustilaisuuden perjantaina tavattuaan ensin edustajainhuoneen uuden demokraattipuhemiehen Nancy Pelosin ja demokraattien ryhmää senaatissa johtavan Chuck Schumerin. Demokraatit vastustavat Meksikon rajamuuria ja ovat toistuvasti torpanneet sen rahoituksen edustajainhuoneessa.

”Me voimme julkistaa kansallisen hätätilan ja rakentaa sen (muurin) nopeasti. Onko tämä uhkaus demokraateille? En ole koskaan uhannut ketään, mutta voin tehdä niin”, Trump sanoi tiedotustilaisuudessaan uutistoimistojen mukaan.

Liittovaltion hallinto on ollut rahakiistan vuoksi osittain suljettuna joulukuun 22. päivästä lähtien. Hallinnon sulun myötä 800 000 hallinnon työntekijää on ollut palkatta. Trumpin mukaan sulku voi jatkua vuosia.

”Ehdottomasti. En usko, että niin käy, mutta olen valmistautunut siihen”, hän totesi CNN:n mukaan.

”Emme avaa hallintoa ennen kuin asia on ratkaistu. Kyseessä on kansallinen turvallisuus. Ongelmana ovat terroristit”, hän jatkoi.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi puolestaan totesi, että Trumpin on purettava hallinnon sulku, ennen kuin neuvotteluissa voidaan edetä.

Lue myös:

”Näistä ihmisistä Donald Trump vaikenee” – 800 000 amerikkalaista jo 2 viikkoa palkatta

Raju ennuste USA:sta: Trumpin presidenttiys loppuu jo tänä vuonna – tekee vaihtokaupan

Donald Trump tyrmistyttää taas: ”Olemme saaneet oppitunnin siitä, kuinka iljettävä ihminen voi olla”