Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.)ovat ottaneet kovin sanoin kantaa perhevapaauudistukseen, jonka tilannetta hallitustrio käsittelee maanantai-iltana.

– Perhevapaauudistus voidaan pelastaa vain turvaamalla kotihoidontuki. Uudistusta ei tehdä kotihoidontukea leikkaamalla ja perheiden itsemääräämisoikeutta sortamalla. Asia on näin yksinkertainen. Kyse on sekä rahasta että ideologiasta, Soini linjaa blogissaan.

Perhe- ja peruspaveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi perjantaina uudistuksen keskeyttämisestä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuitenkin ilmoitti lauantaina, että hallitustrio käsittelee perhevapaauudistuksen tilannetta maanantaina illalla.

Lue myös: Juha Sipilä: ”Trio käy vielä läpi perhevapaauudistuksen tilanteen”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi ryhmän tukevan Saarikon ratkaisua. Kaikkonen totesi Ylelle, että nimenomaan kotihoidontuen leikkaus oli uudistuksessa ongelma.

– Näytti siltä, että tulee huono uudistus. Uudistus, joka vie suurimmalta osalta pienten lasten perheitä toimeentuloa, siis leikkausuudistus, emmekä pidä sellaista hyvänä uudistuksena, hän sanoi.

Sanni Grahn-Laasonen totesi sunnuntaina, ettei uudistus saa kaatua vanhanaikaisiin asenteisiin.

–Perhevapaauudistus ei saa kaatua vanhanaikaisiin asenteisiin. Kahden yön yli nukuttuani olen edelleen sitä mieltä, että tasa-arvoasioista vastaava perheministeri ei voi noin vain kaataa hallituksen tärkeintä tasa-arvouudistusta, hän tviittasi.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen puolusti kotihoidontuen leikkausta voimakkaasti sunnuntaina.

– Jos halutaan, että suurempi osa naisista käy töissä eikä ole kotona, pitää leikata kotihoidontuesta ja lisätä päivähoidon resursseja. Näin saadaan aikaan haluttu muutos, ja äidin työllistyminen lisää perheiden tuloja. Kepu on valitettavasti naiset kotiin –puolue, hän tviittasi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ehdotti hallitukselle perhevapaauudistuksen parlamentaarista valmistelua sunnuntaina.

–Perhevapaauudistus on yksi suomalaisen yhteiskunnan keskeisimpiä rakenteellisia uudistuksia, joka vaikuttaa perheiden arkeen, työmarkkinoihin ja eläkekertymään. Sen vaikutukset ulottuvat kauas tulevaisuuteen, yli vaalikausien. Näin tärkeän uudistuksen valmistelua ei tulisi jättää hallituspuolueiden keskinäisen kinastelun kohteeksi, hän sanoo tiedotteessaan.

Oppositio on kyseenalaistanut hallituksen toimintakyvyn perhevapaauudistuksesta nousseen riidan takia.

Lue lisää:

Hallituksen vääntö perhevapaista ihmetyttää: ”Ei hyvä heilu päätöksenteon kannalta”

Kova ryöpytys Juha Sipilän hallitukselle: ”Kauanko kansalaisten on tätä katseltava?”

Juhana Vartiainen: ”Perheiden ja naisten toimeentulo luodaan työuralla, ei naisten äidinpalkalla”

”On aika totaalisen pettynyt olo” – Tästä kaatuneessa perheuudistuksessa oli kyse