Kannattaako sijoittajan valita strategiakseen aktiivinen vai passiivinen salkunhoito? Tästä käydään sijoittajien keskuudessa paljon väittelyä ja siihen osallistuvat myös Taaleritehtaan sijoitusjohtaja Samu Lang ja Oulun yliopiston rahoituksen professori Hannu Kahra, jotka käyvät debattia Viisas Raha –lehdessä.

Samu Langin mukaan kaikkiin sijoituspäätöksiin sisältyy aina vahva näkemys jonkun markkina-alueen tai sijoitustavan menestymisestä suhteessa muihin.

-Jos osakesäästäjä ei usko aktiiviseen salkunhoitoon, hän voi sijoittaa kaikki varansa HEX25-osakeindeksiä seuraavaan rahastoon. Sijoituspäätös on tuolloin kaikkea muuta kuin passiivinen. Sijoitukseen sisältyy silloin arvio siitä, että Suomen osakemarkkinat tuottavat muita markkina-alueita paremmin, sanoo Lang.

Aktiivinen salkunhoito voi Langin mukaan tarkoittaa joko sitä, että tuotteessa on oma salkunhoitaja tai sitä, että indeksi on niin sanottu ”fiksu indeksi”.

Hänen mukaansa paras tapa on tutkia samaa indeksiä seuraavien rahastojen historiallisia tuottokehityksiä eri aikaväleillä.

-Aktiivisesti hoidetuilla rahastoilla historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta, mutta indeksituotteilla se usein on sitä, Samu Lang sanoo.

Professori Hannu Kahra tyrmää aktiivisen salkunhoidon ajatuksen.

-Vanhan totuuden mukaan ammattimaiset sijoittajat eivät voi systemaattisesti voittaa yksinkertaisia vertailuindeksejä ja passiivisia salkkuja muuten, kuin ottamalla enemmän riskiä.

Kahran mukaan markkinat ovat riittävän tehokkaat takaamaan sen, että aktiivinen salkunhoito on hyödytöntä.

-Tehokkuus perustuu kilpailuun, markkinoiden darwinisiin, sanoo Kahra.

Hänen mukaansa perinteinen osakeanalyysi on postimerkkeilyn kaltaista puuhastelua.

-Se on vastaavaa, jos vuosikausia juna-aikatauluja tutkinut henkilö alkaisi antaa osakkeiden osto- ja myyntisuosituksia, kuvailee professori Kahra.

Tämä juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.