Vihreiden nuorten ajattelu seksistä on johtanut laajaan keskusteluun siitä, mitä seksitekoja yhteiskunnan tulisi sallia kansalaisille.

Kovin kiista näyttää syntyneen Vihreiden nuorten puheenjohtaja Hanna Hakon ja tamperelaisen historiantutkijan Jussi Jalosen välille. Kiista syntyi Hakon ajattelusta Koijärvi-blogissa ja repesi sanailuksi helsinkiläisen Otto Lehdon ryhdyttyä puolustamaan Hakkoa.

Kyse on siitä, pitäisikö sisarusten välinen vapaaehtoinen seksi sallia laissa. Kukaan ei todella ehdota asiaa, mutta sitä pohditaan ajatustasolla.

- Vapaaehtoisen insestin kiellon poisto. Hankaluutena voi kenties pitää vapaaehtoisuuden todentamista ja riskiä mahdollisten jälkeläisten heikosta terveydestä – asia, jonka vuoksi emme kuitenkaan muiden riskiryhmien seksuaalisuutta ole kriminalisoineet, Hakko pohtii.

Ajatusten pohjalla on YK:n tukeman AIDS-komission raportti, jossa ehdotetaan kaikkien vapaaehtoisten seksiaktien dekriminalisointi. Uusi Suomi kirjoitti aiheesta viime viikolla.

Jussi Jalonen ruotii Uuden Suomen blogissaan keskustelua Hakon kirjoituksesta tylysti:

- Insestikiellon kumoamiseen puuttuessaan kirjoitus alkaa jo vaikuttaa surrealistiselta, Jalonen ihmettelee.

- Insestin itsestäänselvästi tuhoisia vaikutuksia perhesuhteisiin tyydytään sivuamaan pinnallisesti. Sen sijaan sukurutsaukseen tyydytään viittaamaan vain kliinisesti "tabuna", joka "kauhistuttaa monia".

Jalonen osallistuu keskusteluun aktiivisesti kommenttiosastolla, jossa hän puolustaa näkemystään. Itse kirjoituksen hän päättää suoraan kysymykseen Vihreiden nuorten ja puolueen johdolle:

- Tällä kertaa minulla on kuitenkin vain yksi hämmentynyt 37-vuotiaan miehen kysymys - - Mitä helvettiä?

Vihreiden Otto Lehto jatkaa vapaaehtoisen sisarseksin käsittelyä omassa Uuden Suomen blogissaan.

- Insestillä ei, toisin kuin Jussi antaa ymmärtää, tässä tarkoiteta alaikäisen hyväksikäyttöä, vaan esim. kahden täysikäisen sisaruksen rakkautta toisiaan kohtaan, Lehto kirjoittaa.

- Puhutaan kuitenkin yksilöiden erilaisten preferenssien mukaisten toimien tai elämäntapojen toteuttamisesta tai estämisestä, joita kohtaan eri ihmisillä on hyvin erilaiset subjektiiviset arvostukset - joita tulee kunnioittaa, hän jatkaa ja päättää.

- Vapaa seksuaalinen itsensä toteuttaminen on yksilön perustavanlaatuinen oikeus.