Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta kannattaa taksiliikenteen sääntelyn purkamista. Valiokunta sai perjantaina valmiiksi mietinnön hallituksen esittämästä liikennekaarena tunnetusta lakipaketista. SDP vastustaa taksiliikenteen sääntelyn purkamista ja jätti asiasta vastalauseen.

Liikenne- ja viestintävaliokunta kannattaa sääntelyn vähentämistä erityisesti lupakiintiöjärjestelmän osalta.

– Tämän vuoksi valiokunta painottaa taksiliikenteen laatuvaatimuksia ja ehdottaa hallituksen esitykseen verrattuna taksinkuljettajan ajolupaan lisävaatimuksia, valiokunta toteaa tiedotteessaan.

Valiokunnan perussuomalainen jäsen Jari Ronkainen kuitenkin painottaa, ettei taksilupajärjestelmää kokonaan pureta, vaikka määrää ei enää rajoiteta. Ronkaisen mukaan villeimmät unelmat "uber-yhteiskunnasta" torpattiin jo ennen esityksen tuloa eduskuntaan. Jatkossa taksiyrittäjiltä vaadittaisiin taksilupa ja kuljettajilta henkilökohtainen taksinkuljettajan lupa.

Luvat olisivat kymmenvuotisia. Myös valiokunnan perussuomalainen puheenjohtaja Ari Jalonen painottaa taksitavoitteiden toteutuneen.

– Jatkossa autoissa on siis oltava esillä kaksi lupalappua, selventää valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ari Jalonen (ps.).

SDP:n liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenet, kansanedustajat Suna Kymäläinen, Satu Taavitsainen ja Katja Taimela, jättivät oman vastalauseensa taksiliikenteen sääntelyn purkamisesta.

– Suomalainen nykyinen säännelty taksijärjestelmä on edullinen, luotettava, palveleva, laadukas ja saatavissa aina ja kaikkialla. Sitä ei saa alasajaa. Haluamme sen säilyvän ja sitä kehitettävän. Aika näyttää, millaiseen sekasortoon taksipalvelut ajautuvat hallituspuolueiden huonojen arvovalintojen myötä, Taavitsainen toteaa.

SDP:n kansanedustajien vastalauseen lisäksi mietintöön jätettiin myös toinen vastalause.

Lue myös:

”Nyt selvitetään, miten turvallinen auton musta laatikko on” – Pelottava havainto GPS-seurannasta herätti

Laitevalmistaja selittää mustien laatikkojen ongelmaa: ”Se oli suomeksi sanottuna moka”

Suomalaisten autoihin mustat laatikot? – Yksinkertainen testi paljasti karmean tietoturvaongelman

Kokoomuslainen autojen mustista laatikoista: ”Täysin kestämätön ajatus”

Anne Berneriltä uusi linjaus: ”Autoilijoiden pakkoseurantaa ei suunnitella”