Eduskunnan puhemiesneuvosto käsittelee ensi tiistaisessa kokouksessaan sote-uudistukseen liittyvien lakien edistymistä valiokunnissa.

Esiin on nostettu taas epäilyjä, että oppositioryhmät jarruttavat tahallaan hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen ja maakuntauudistukseen liittyvien lakien käsittelyä.

Väitteen mukaan oppositiossa olevat kansanedustajat olisivat jättäytyneet kokonaisina ryhminä pois valiokunnan kokouksista, jolloin niiden kyky toimia olisi ainakin osittain halvaantunut.

Havaitsemiaan epäkohtia on nostanut puhemiesneuvostossa esille ainakin hallituspuolue Sinisen tulevaisuuden kansanedustaja Martti Mölsä.

Mölsä kertoo Uudelle Suomelle kuulleensa jarruttelusta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa, joissa molemmissa puheenjohtaja on oppositiopuolue sdp:stä. Ensimmäistä johtaa Krista Kiuru ja toista Tarja Filatov.

”Olen kuullut, että oppositiopuolueet jopa poistuvat kokouksesta, että ei ole laillisuutta ja päätösvaltaa. Silloin ei voida käydä edes yleiskeskustelua eikä valmistavaa keskustelua”, Mölsä sanoo.

Esimerkiksi työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan kokous tämän viikon keskiviikkona ei ollut päätösvaltainen, koska paikalla oli vain 10 jäsentä. Sdp:n kolme edustajaa olivat kaikki paikalla kokouksessa vain osittain, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat eivät olleet paikalla lainkaan. Käsittelyssä oli hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen liittyvä niin sanottu kasvupalvelulaki.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Mölsä itse ei kuulu kumpaankaan mainitsemaansa valiokuntaan. Hän sanoo nostaneensa asian esille eilen torstaina puhemiesneuvostossa, johon kuuluvat eduskunnan puhemiehistön lisäksi valiokuntien puheenjohtajat. Puhetta neuvostossa johtaa eduskunnan puhemies Paula Risikko.

Mölsän ihmettely ja samalla syyttävä sormi osoittaa Krista Kiuruun ja Tarja Filatoviin. Myös jälkimmäisen johtamassa valiokunnassa käsitellään sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä lakiesityksiä, jotka ovat tulleet Sipilän hallitukselta.

”Kyllä minä koetin itse ottaa esille puhemiesneuvostossa, että kuinka monenlaista käytäntöä voi olla ja eikö ole selviä sääntöjä. (Valiokunnan) puheenjohtajahan siinä tietenkin on ratkaisevassa asemassa”, hän pohtii.

Onko tavoitteena yksinkertaisesti estää sote-uudistuksen syntyminen?

”Näin minä epäilen. Kyllä sitä pystytään jarruttamaan käsittämättömillä toimenpiteillä”, tämän vaalikauden jälkeen pois eduskunnasta jäävä sinisten Mölsä sanoo.

Uusi Suomi ei perjantaina iltapäivällä tavoittanut Tarja Filatovia eikä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Heli Järvistä (vihr) kommentoimaan asiaa. Krista Kiuru ei halunnut kommentoida.

Keskustelu jarrutuksesta Kiurun johtamassa sote-valiokunnassa kävi edellisen kerran hyvin kuumana viime kesänä. Silloin Kiurun toiminasta kantelivat puhemiesneuvostolle sinisten lisäksi keskustan kansanedustajat.

Kiuru itse sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa tuolloin olevansa ”ainoa, joka työskentelee sen eteen, että esitys voisi mennä läpi”.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan on määrä antaa odotettu sote-lausuntonsa maanantaina. Perustuslakiovaliokunnasta sote-uudistus etenee vielä Kiurun johtamaan sote-valiokuntaan toiselle käsittelykierrokselle.

LISÄÄ AIHEESTA:

Kansanedustajien kova avautuminen Krista Kiurusta: ”Tämä on voimakas hätähuuto”

17 kansanedustajaa päätyi erikoiseen äänestykseen – Jarruttaako sotea hallitus vai oppositio?

Näkökulma: Melkoiset luvut – Mitä sote-valiokunnassa oikein tapahtuu?

Keskustalaiselta täystyrmäys Krista Kiurun valiokunnalle: ”En ole koskaan kokenut vastaavaa”

Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tietää jo että sote kaatuu – Nyt pelataan viivytystaktiikkaa

Ministeriltä kipakka vastaus Krista Kiurulle: ”Minulle uutta, että sieltä tehdään perustuslailliset arviot”