Rikkaat maat ovat ottamassa vähintään 17 tuhatta miljardia uutta velkaa koronaviruspandemian vuoksi, arvioi OECD Financial Timesin mukaan. Samaan aikaan taloudellisen toiminnan pysähtyminen leikkaa jyrkästi maiden verotuloja.

OECD-maiden keskimääräinen julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on ollut 109 prosenttia, mutta tänä vuonna sen odotetaan nousevan 137 prosenttiin.

Keskimäärin tämä tarkoittaisi 13 000 dollarin lisävelkaa yhtä OECD-maan asukasta kohden. Asukkaita on 1,3 miljardia. Jos toipuminen pandemiasta on odotettua hitaampaa, velkataakka voi kasvaa vielä suuremmaksi.

Finanssikriisin aikana vuosina 2008-2009 OECD-maiden julkinen velka nousi 28 prosenttiyksikköä 17 tuhanteen miljardiin dollariin. Koronapandemian laskusta on tulossa vielä suurempi.

Monet asiantuntijat ovat varoittaneet, että ankarasta velkaantumisesta tulee vielä ongelma, kunhan kriisistä on päästy jaloilleen.

Tilannetta on verrattu esimerkiksi Japanin asemaan. Maa alkoi velkaantua pahasti 1990-luvulla, minkä jälkeen huoli kasvavasta velasta on määritellyt merkittävällä tavalla maan talouspolitiikkaa ja syönyt kasvua. Nykyinen pääministeri Shinzo Abe on saanut velkaantumisen pysähtymään noin 240 prosenttiin suhteessa bkt:hen.

LUE MYÖS: