Yleisradion MOT-ohjelma nosti tänään esiin rikkaimpien suomalaisten pudonneet veroprosentit, jotka juontavat juurensa vuoden 1993 pääomaverouudistuksesta.

Esillä olivat esimerkiksi Sammon Björn Wahlroosin ja Sanoman pääomistajan Aatos Erkon 15 vuodessa tuhansilla prosenteilla nousseet tulot, mutta samaan aikaan 30 prosentin ympäristöön laskeneet veroprosentit.

MOT esitteli kuvioitaan rikkaimpien suomalaisten alentuneista veroprosentista ja muiden prosenteista valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle (kok.). Asia ei ole uusi, mutta MOT:n esittelemä tilastointitapa oli uudenlainen.

- Nyt en osaa tulkita tätä kuvaa, ministeri sanoi.

Ansiotuloja verotetaan progressiivisesti, eli veroprosentti nousee tulojen noustessa. Sen sijaan pääomatuloja verotetaan tasaverolla, joka on 28 prosenttia. Pääomatulojen määrä on kasvanut voimakkaasti, kun yrityksillä on mennyt 1990-luvun lamavuosien jälkeen hyvin. Pääomatulojen osuus varakkaimpien suomalaisten tuloista on kasvanut selvästi.

MOT:n havainto on, että noin 33 000 euron vuosittaisista ansiotuloista veroprosentti on suurempi kuin miljoonien tai kymmenien miljoonien pääomatuloista.

Katainen korosti ohjelmassa, että poliitikkojen tehtävänä on arvioida se, millä verokannalla ja mitä verottamalla saadaan maksimaalinen hyvinvointi Suomeen.

- En usko siihen, että maksimaalinen veroprosentti tuo maksimaaliset verotulot, sanoi Katainen.

Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Matti Tuomala puolestaan peräsi arvokeskustelua verotuksesta.