Hollannissa on tehty empiirinen tutkimus siitä, miten epäjärjestys ja pikkurikollisuus vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen. Tutkijoiden havaintojen mukaan graffitit ja kadulle heitetyt roskat kaksinkertaistavat ihmisten valmiuden roskata ja varastaa.

Croningenin yliopiston tutkijat pohjasivat tutkimuksensa George Kellingin 1980-luvulla kehittelemään ”rikkinäisten ikkunoiden teoriaan”, jonka mukaan pari rikkonaista ikkunanruutua rakennuksessa johtaa useampaan rikkonaiseen lasiin. Kellingin teoria johti aikoinaan graffittien nollatoleranssiin New Yorkin metrossa, minkä seurauksena pikkurikollisuus vähentyi.

Croningenin yliopiston tutkijat kokeilivat Kellingin teoriaa käytännössä useammalla kokeella, joissa kaikissa luotiin aina kahdet testausolosuhteet: järjestys ja epäjärjestys.

Yhdessä testissä kujalle parkkeerattuihin pyöriin oli laitettu kuvitteellisia mainoslehtisiä, eikä kujalla ollut roskakoreja. Ensimmäisessä erässä kujan seinät olivat täynnä töhryjä, toisessa seinät olivat puhtaat. Kävi ilmi, että töhryisen kujan ihmisistä 69 prosenttia heitti mainoslehtiset maahan tai ripusti toiseen pyörään, kun töhryttömällä kadulla roskaamisen syyllistyi vain 33 prosenttia ihmisistä.

Tutkijat myös keräsivät erikseen pois jokaisen pois heitetyn mainoslehtisen, jotta ei voitaisi sanoa, että roskaaminen aiheuttaa lisää roskaamista.

Dramaattisin havainto liittyi siihen, kuinka moni ihminen oli valmis varastamaan epäjärjestyksen vallitessa. Testissä postilaatikon luukkuun oli jätetty roikkumaan kirjekuori, josta pilkotti selvästi viiden euron seteli. Kun postilaatikko oli täynnä graffiteja, kirjekuoren nappasi omaan taskuunsa 27 prosenttia ihmisistä. Kun postilaatikko oli siisti, kuoren nappasi mukaansa kaksinkertaisesti pienempi määrä, 13 prosenttia. Jos postilaatikko oli puhdas, mutta ympäristö oli roskainen, kirjekuoren nappasi mukaansa 25 prosenttia ihmisistä.

Tutkimustulosten perusteella Helsingissä vuodesta 1998 käytössä ollut nollatoleranssin Stop Töhryille –kampanja puolustaa paikkaansa.

Hollantilaistutkimuksesta kertovat The Economist –lehden nettisivut Science-lehden juttuun viitaten.