Yhteensä 1390 turvapaikanhakijaa on ollut Suomessa rikosepäiltynä alkuvuoden aikana, selviää Poliisihallituksen julkaisemista rikostilastoista. Määrä on hiukan suurempi verrattuna viime vuoden alkupuoliskoon.

Viime vuonna 1.1.–30.6. rikosepäiltynä oli 1346 turvapaikanhakijaa.

Tänä vuonna yleisimpiä rikosnimikkeitä olivat näpistys, pahoinpitely, varkaus ja laiton uhkaus.

Asianomistajina turvapaikanhakija oli 858 kertaa muun muassa pahoinpitelyissä, laittomissa uhkauksissa ja varkauksissa. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna määrä pieneni noin sadalla. Asianomistaja on henkilö, johon rikos on kohdistunut.

Asiansa käsittelyn lopullista päätöstä maassa olon edellytyksistä odottaa noin 10 000 turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijoita tuli vähemmän

Kuluvan vuoden tammi–kesäkuussa turvapaikanhakijoita saapui Suomeen 2 538, mikä on vajaa tuhat vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Turvapaikanhakijoita saapui 30–100 viikossa.

Eniten tulijoita on ollut Syyriasta, Irakista, Eritreasta ja Afganistanista. Syyrialaisten ja eritrealaisten hakijoiden määrän nousu johtuu EU:n sisäisistä siirroista.

Poliisi on alkuvuoden aikana osallistunut noin 2 100:n maasta poistamispäätöksen saaneen henkilön palautukseen.

Poliisille täytäntöön pantaviksi tulevat palautukset ovat aiempaa haastavampia, koska vapaaehtoiset palaajat ohjataan avustetun paluun piiriin ja poliisille jäävät niin sanotut pakkopalautukset ja rikosten perusteella palautuspäätöksen saaneet. Lisäksi yhä suurempi osa palautuksista kohdistuu kaukana oleviin palautusmaihin.