Poliisijohtaja Robin Lardotin ajatusleikki rikoksella elävien perheiden lapsilisien poistosta saa tyrmäyksen usealta taholta.

Tänään rikollisten lapsia ja heidän sosiaalietuuksiaan puolustamaan nousivat keskustan kansanedustaja Annika Saarikko Suomenmaan ja Kriminaalihuollon tukisäätiön toiminnanjohtaja Jukka Mäki Aamulehden haastattelussa.

– Rangaistusta ei saa ulottaa rikollisten lähipiiriin, Saarikko sanoo Suomenmaalle.

Saarikko kuvailee ”hätkähdyttäviksi” ajatusta poistaa lapsilisät perheiltä, joiden huoltajat harjoittavat rikoksista.

– Edessä on muun muassa määrittelyongelmia: kuka on järjestelmän silmissä rikollinen, ja milloin rikollinen ei olekaan enää rikollinen, Saarikko pohdiskelee.

– Tukien poistaminen on tärkeä yhteiskunnallinen ryhtiliike ja moraalinen signaali, mutta se ei ratkaise järjestelmällistä rikollisuutta eikä Suomen taloutta.

Kriminaalihuollon tukisäätiön Jukka Mäki puolestaan ei usko perusoikeuksien poistamiseen rikollisen toiminnan ehkäisemiseksi. Mäen mukaan tukioikeuksien poistaminen vain lisää rikollisten syrjäytymistä.

- Tuntuu vähän siltä, että ollaan oikealla asialla, mutta väärin keinoin, Mäki sanoo Aamulehdelle.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ei halua lyödä Aamulehden haastattelussa kantaansa lukkoon. Hän sanoo kannattavansa selvää yhteiskunnallista viestiä, joka kertoo, ettei rikoksia sallita. Yhteiskunnan tukien poistaminen rikollisilta on yksi mahdollinen keino.

Poliisijohtaja Lardot ajatteli viikonloppuna myös sosiaalietuuksien poistamisen välittävän viestin rikoksilla eläville kansalaisille.

- Poliisin kannalta se on erikoinen tilanne, että tehdään päätyökseen rikoksia ja samaan aikaan nautitaan erilaisia korvauksia, vaikka työttömyyskorvauksia taikka jotain vastaavaa, Lardot sanoi Yleisradiolle sunnuntaina.

Lapsilisän poisto oli yksi Lardotin pohtimista tuista, jotka voitaisiin poistaa rikollisilta perheiltä.

Robin Lardot johtaa järjestelmällisen rikollisuuden torjumisen strategiaa valmistelevaa työryhmää. Ryhmän työ on edelleen kesken.