Helsinkiläispoliitikko Abdirahim ”Husu” Husseinin (sd) tviitti puhuttaa oikeustieteilijöiden piirissä. Hussein tviittasi viime viikon perjantaina, että kaikki perussuomalaisten äänestäjät ovat rasisteja. Kannanotosta on tehty rikosilmoitus.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi Helsingin Sanomille, ettei tviitti riko lakia.

”Mielestäni tämä on poliittista keskustelua kovilla panoksilla. Somalialaistaustaisen Husseinin viesti kumpuaa varmaankin hänen omista kokemuksistaan, että rasismia on paljon, ja se liittyy jotenkin perussuomalaisiin”, hän kommentoi.

Lue myös: Näkökulma: Suomessa on paljon rasismia ja perussuomalaisissa tutkitusti eniten rasisteja

Nuotio jatkaa asian pohtimista Twitterissä ja huomauttaa, että Husseinin tapauksessa esiin nostettu kiihottaminen kansanryhmää vastaan on alaltaan rajattu säännös.

”Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on alaltaan rajattu säännös, joka perustuu olennaisesti Suomen kv. velvoitteisiin, alunperin YK:n rotusyrjinnän vastaiseen yleissopimukseen. Sittemmin myös mm. EU:n rasismipuitepäätökseen. Säännös ei ole kaikenkattava.”

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi aikaisemmin Helsingin Sanomille, että kyseessä voisi olla kiihottaminen kansanryhmää vastaan, koska tviitillään Hussein leimaa kaikki perussuomalaiset ja puolueen kannattajat rasisteiksi.

”Onhan se ilman muuta siihen ryhmään kuuluvia solvaava ilmaus, eikä sillä ole mitään muuta tarkoitusta kuin loukata.”

Kimmo Nuotio korostaa, että poliittisten toimintavapauksien suojaksi on muuta rikosoikeudellista sääntelyä.

”Mutta siinä vaaditaan paljon enemmän.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen arvioi, että Nuotio hahmottaa tilanteen oikein.

”Mutta tässä ajassa rationaaliset perustelut eivät riitä ps:n kaltaisten puolueiden kannattajille. Populismin ydin on demokratian ja oikeusvaltion vastaisuudessa”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Työelämäprofessori, oikeustieteen tohtori ja asianajaja Toni Malminen sanoi aikaisemmin viikolla Uudelle Suomelle, ettei usko Husseinin tviitin johtavan rikostuomioon. Malminen ei näe, että rikoslain tunnusmerkistöt täyttyisivät. Lue tarkemmin: Oikeustieteen tohtori: Husu Husseinin tviitti perussuomalaisista tuskin johtaisi tuomioon – ”Laajassa mielessä vihapuhetta”

Pääministeri, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne tuomitsi aiemmin tällä viikolla Husseinin kannanoton.

”En missään olosuhteissa keneltäkään halua kuulla sellaista, että ihmisiä arvioidaan äänestyskäyttäytymisen perusteella tai ylipäätään, että perusteetta ja tietämättä leimataan mihinkään suuntaan. Minusta meidän poliittinen kielenkäyttö ei kaipaa tällaista”, Rinne sanoi.

Lue lisää:

Husu Hussein: ”Olen täysin samaa mieltä Antti Rinteen kanssa – emme kaipaa tekstiä, jota olen käyttänyt”

Jussi Halla-aho vastaa Husu Husseinin ulostuloon – vertaa muslimien yleistämiseen